Zupa krem z bakłażana z zieloną soczewicą

 

O bakłażanie i jego właściwościach pisałam jakiś czas temu, a dziś kolejny przepis na jego zastosowanie w naszym menu. Aromatyczna zupa, gęsta i rozgrzewająca, akurat na jesienne popołudnia.


Składniki:
  • 1 średni bakłażan
  • 3 pomidory
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • sól, pieprz ziołowy, kurkuma, majeranek, lubczyk,

Soczewicę płukamy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy wodą i pozostawiamy na ok. 1-2 godziny.

W międzyczasie obieramy i myjemy: pietruszkę, marchew, ziemniaki, czosnek, cebulę. Kroimy w duże kawałki.

Myjemy bakłażana, kroimy w plastry i wykrawamy gniazda nasienne – jeśli trafiliśmy na egzemplarz z pestkami.

W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody. 
 
Gdy zawrze – wrzucamy soczewicę i warzywa. Gotujemy ok. 30-45 minut. 
 
Dodajemy przyprawy, sos sojowy i solimy do smaku.

Wyłączamy ogień i zupę blendujemy.

Można podawać ze śmietaną lub samodzielnie. Na zdjęciach wersja bez śmietany.


Smacznego !


 


Komentarze