O
bakłażanie i jego właściwościach pisałam jakiś czas temu, a
dziś kolejny przepis na jego zastosowanie w naszym menu. Aromatyczna
zupa, gęsta i rozgrzewająca, akurat na jesienne popołudnia.
Składniki:
- 1 średni bakłażan
- 3 pomidory
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 0,5 szklanki zielonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- sól, pieprz ziołowy, kurkuma, majeranek, lubczyk,
W
międzyczasie obieramy i myjemy: pietruszkę, marchew, ziemniaki,
czosnek, cebulę. Kroimy w duże kawałki.
Myjemy
bakłażana, kroimy w plastry i wykrawamy gniazda nasienne – jeśli
trafiliśmy na egzemplarz z pestkami.
W
garnku zagotowujemy 3 szklanki wody.
Gdy
zawrze – wrzucamy soczewicę i warzywa. Gotujemy ok. 30-45 minut.
Dodajemy
przyprawy, sos sojowy i solimy do smaku.
Wyłączamy
ogień i zupę blendujemy.
Można
podawać ze śmietaną lub samodzielnie. Na zdjęciach wersja bez
śmietany.
Smacznego
!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)