Sałatka pomidorowo-sałatowa z makaronem pełnoziarnistym i szpinakiem



Świetnie smakuje na zimno i na ciepło – jako obiad. Żelazo, witaminy i beta karoten – to jej główne zalety.


Składniki:
  • 4 liście sałaty masłowej
  • 2 pomidory
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki sezamu jasnego
  • 15 dkg białego sera
  • ok. 10 oliwek czarnych
  • 1 garść rodzynek
  • 1 ząbek czosnku
  • makaron pióra pełnoziarnisty
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, kurkuma, majeranek, oregano
  • olej kokosowy

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Czosnek obieramy, myjemy i miażdżymy.

Olej kokosowy podgrzewamy na patelni i dodajemy do niego szpinak.

Podgrzewamy, a następnie dodajemy czosnek i solimy. Szpinak musi odparować wodę.

Myjemy sałatę i pomidory.

Sałatę rwiemy w kawałki, a pomidory kroimy w ósemki.

Sałatę, pomidory, sezam, pokruszony biały ser, rodzynki i oliwki – umieszczamy w misie i mieszamy. 

Dodajemy przyprawy i solimy.

Odcedzamy makaron, studzimy i dodajemy do misy.

Szpinak zdejmujemy z patelni i dodajemy do pozostałych składników w misie.

Całość mieszamy.

Można jeść na ciepło lub na zimno.

Smacznego !











Komentarze