Piękna sałatka truskawkowo-pomidorowa z zieleniną





 
Truskawki kojarzą się nam głównie z deserami, słodkościami, ciastami. Ale spróbujmy wykorzystać je także w sałatce w doborowym towarzystwie warzyw. Na pewno zasmakujemy w takich połączeniach.


Składniki:

  • 2 duże pomidory lub 0,4 kg pomidorków koktajlowych (ja dałam mieszankę czerwonych i żółtych koktajlowych)
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • kilka marynowanych cebulek
  • 0,5 kg truskawek
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • garść rukoli
  • sól, pieprz ziołowy, bazylia
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 liście mlecza
  • garść rukoli


Pomidory, rzodkiewki, truskawki, zieleninę – myjemy.

Pomidory, truskawki i rzodkiewki kroimy w mniejsze kawałki.
Zieleninę siekamy.

Całość składników wraz z jogurtem, przyprawami i sezamem umieszczamy w misie i mieszamy.


Smacznego !










Komentarze