Kalafior w sosie śmietanowym z kaszą gryczaną i soczewicą



 

Sezon na kalafiory, więc polecam dziś potrawkę z kalafiora i warzyw – szybka do wykonania, a przede wszystkim – aromatyczna.
 
Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 marchewki
  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 cukinia
  • 0,3 kg pieczarek
  • 2 pomidory
  • 300 ml śmietany 12%
  • 1 szklanka kaszy gryczanej najlepiej niepalonej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • sól, pieprz ziołowy, kurkuma, trawa cytrynowa, majeranek, 2 liście laurowe, tymianek

 
Kaszę gotujemy w 2 szklankach osolonej wody, aż wchłonie wodę.

W osobnym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej soczewicę. Gotujemy ok. 15 minut.

Myjemy i obieramy pomidory i marchewki.

Pomidory kroimy w plastry, marchew obieraczką do warzyw kroimy w paski.

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki.

Cukinię i pieczarki myjemy i kroimy w plastry.
 
Warzywa wrzucamy do garnka, w którym gotuje się soczewica.

Dodajemy przyprawy i solimy.

Gdy warzywa będą miękkie – wyłączamy gaz i dodajemy śmietanę i siemię lniane.
Mieszamy.

Podajemy na talerze z kaszą gryczaną.

Smacznego !




 


Komentarze