Sezon na kalafiory, więc polecam
dziś potrawkę z kalafiora i warzyw – szybka do wykonania, a przede wszystkim –
aromatyczna.
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 marchewki
- 0,5 szklanki zielonej soczewicy
- 1 cukinia
- 0,3 kg pieczarek
- 2 pomidory
- 300 ml śmietany 12%
- 1 szklanka kaszy gryczanej najlepiej niepalonej
- 1 łyżka siemienia lnianego
- sól, pieprz ziołowy, kurkuma, trawa cytrynowa, majeranek, 2 liście laurowe, tymianek
Kaszę gotujemy w 2 szklankach
osolonej wody, aż wchłonie wodę.
W osobnym garnku zagotowujemy wodę.
Wrzucamy do niej soczewicę. Gotujemy ok. 15 minut.
Myjemy i obieramy pomidory i
marchewki.
Pomidory kroimy w plastry, marchew obieraczką do warzyw kroimy w paski.
Kalafiora myjemy i dzielimy na
różyczki.
Cukinię i pieczarki myjemy i kroimy
w plastry.
Warzywa wrzucamy do garnka, w
którym gotuje się soczewica.
Dodajemy przyprawy i solimy.
Gdy warzywa będą miękkie – wyłączamy
gaz i dodajemy śmietanę i siemię lniane.
Mieszamy.
Podajemy na talerze z kaszą
gryczaną.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)