Buraki występują w naszej kuchni
najczęściej w postaci surówek, więc dziś pragnę Was zachęcić do poszerzenia menu
o potrawkę z użyciem tego bogatego warzywa.
Składniki:
- 3 buraki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 0,5 szklanki komosy ryżowej
Zacznijmy od ugotowania komosy.
Zagotowujemy szklankę osolonej wody
i gdy zawrze – wrzucamy komosę i gotujemy do czasu, aż wchłonie wodę.
Obieramy i myjemy: buraki, marchew
i cebulę.
Warzywa kroimy w plastry.
W garnku zagotowujemy wodę i
wrzucamy do niej warzywa: buraki, marchew i cebulę.
Wrzucamy także soczewicę.
Całość gotujemy aż buraki będą
miękkie, ok. 30-40 minut, w zależności od rodzaju buraków.
Ugotowaną komosę i warzywa
wykładamy na talerze i zjadamy.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)