Potrawka buraczano-soczewicowa z warzywami






Buraki występują w naszej kuchni najczęściej w postaci surówek, więc dziś pragnę Was zachęcić do poszerzenia menu o potrawkę z użyciem tego bogatego warzywa.

 
Składniki:

  • 3 buraki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 0,5 szklanki komosy ryżowej



Zacznijmy od ugotowania komosy. 

Zagotowujemy szklankę osolonej wody i gdy zawrze – wrzucamy komosę i gotujemy do czasu, aż wchłonie wodę.
 
Obieramy i myjemy: buraki, marchew i cebulę.

Warzywa kroimy w plastry.

W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej warzywa: buraki, marchew i cebulę.

Wrzucamy także soczewicę.

Całość gotujemy aż buraki będą miękkie, ok. 30-40 minut, w zależności od rodzaju buraków.

Ugotowaną komosę i warzywa wykładamy na talerze i zjadamy.


Smacznego !
   


Komentarze