Pieczarki z cukinią w pomidorowym sosie z kaszą jaglaną



 

Zawsze staram się, aby mieć w lodówce pieczarki i cukinię na tak zwaną czarną godzinę. Potraw, które możemy z nich przyrządzić jest kilka, a dziś przedstawię jedna z nich.


Składniki:

  • 0,6 kg pieczarek
  • 1 duża lub 2 małe cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • koncentrat pomidorowy – 1 słoiczek
  • 1 łyżka sosu sojowego Tamari
  • kurkuma, pieprz, pieprz ziołowy, sól
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej



Kaszę jaglaną gotujemy w podwójnej ilości osolonej wody – tutaj w 1 szklance wody.
 
Pieczarki, marchewkę, cebulę, czosnek i cukinię obieramy i myjemy.

Kroimy w plastry.

Czosnek drobno kroimy i odkładamy na 10 minut.

Warzywa umieszczamy w rondlu, zalewamy wodą i dusimy.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy i przyprawy. Solimy.

Ugotowaną kaszę wykładamy na talerze i podajemy polaną potrawką pieczarkowo-cukiniową.


Smacznego !







Komentarze