Omlet kakaowo-gryczany z bitą śmietaną





Szybki, energetyzujący omlet w nowej odsłonie: kakao doda nam energii, a mąka gryczana zapewni porcję węglowodanów.



Składniki na 1 duży omlet:


  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki budyniu czekoladowego
  • 1-2 łyżeczki kakao w proszku
  • 2 łyżeczki miodu
  • garść rodzynek
  • 0,5 łyżeczki maku
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • olej kokosowy do smażenia
  • śmietanka 30% - 100 ml


Jajka myjemy i wbijamy do miski. Ubijamy na pianę.

Dodajemy budyń, mąkę i kakao. Ubijamy.

Dodajemy mak i rodzynki i nadal ubijamy.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.

Gdy się rozgrzeje – na patelnię wylewamy masę omletową.

Smażymy po obu stronach, początkowo przykrywając patelnie pokrywką aż omlet się zetnie, parę minut.

Wystudzić omlet.

Ubić bitą śmietanę i wyłożyć na omlet.


Smacznego !


 


Komentarze