Szukaj na tym blogu

Zdrowie, witalność i dobre samopoczucie

Znajdziecie tu informacje na temat zdrowia, przyrody, medycyny naturalnej, wegetariańskie przepisy, recenzje tematycznych książek oraz artykuły dotyczące życia w harmonii ze światem. Odkryjecie także wkrótce wskazówki na temat przedmiotów pomagających w utrzymywaniu zdrowia i sprawności fizycznej.

Poruszamy kwestie żywienia wpływającego na nasz organizm. Przepisy przedstawiają nie tylko potrawy, ale są pomocne także w utrzymaniu zdrowia, sił witalnych oraz udanego samopoczucia.
Blog podzielony jest na części oznaczone etykietami - po prawej stronie pasek wyboru.
Zapraszam do obserwowania bloga oraz zapisu na newsletter : )
Żyjmy długo i zdrowo!

wtorek, 9 maja 2017

Wiosenna porcja zdrowia – sałatka z mleczem, zieleniną i warzywami





Wiosenna porcja zdrowia – sałatka z mleczem, zieleniną i warzywami


Kochani ! Z niecierpliwością wyczekujemy nowalijek, słońca i ciepła... tymczasem sięgnijmy po dary natury obecne już wokół nas – zwykły mniszek lekarski. Roślina niedoceniana, powszechnie dostępna, bogata w składniki pokarmowe i dostarczająca nam zastrzyku energii na wiosnę. Dziś przepis na sałatkę z liśćmi mlecza. Pomoże nam w uzupełnieniu niedoborów potasu, magnezu, witamin i wspomoże detoksykację organizmu działając korzystnie na wątrobę.


Składniki:

  • 1 marchewka
  • 0,2 kg pieczarek
  • pół niedużej cukinii
  • 1 średni ogórek zielony
  • 3 plastry cebuli
  • 5 liści mniszka lekarskiego
  • 2 łyżki posiekanej rukoli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • makaron pełnoziarnisty – ok. 1-1,5 szklanki suchego makaronu
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki otrębów – u mnie owsiane
  • sól, pieprz ziołowy, kurkuma, drobna trawa cytrynowa, majeranek, oregano,



Sałatka składa się zarówno ze składników surowych, jak i gotowanych. 


Zacznijmy od składników gotowanych: 

obieramy pieczarki i marchewkę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę – tyle, aby przykryła warzywa. Marchewkę kroimy wzdłuż na długie pasma obieraczką do warzyw. Cukinię myjemy i kroimy w plastry.

Gdy woda zawrze – wrzucamy marchewkę, pieczarki w całości i plastry cukinii. 

Warzywa gotujemy ok. 10-15 minut. Następnie studzimy.

Ja wodę z gotowania warzyw użyłam do gotowania makaronu.

W garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy makaron wg czasu podanego na opakowaniu. Następnie makaron odcedzamy.


Przygotowujemy surowe składniki:

Ogórka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. 

Plastry cebuli kroimy w kostkę.

Liście mlecza myjemy i siekamy. 


Do miski wrzucamy surowe składniki: cebulę, ogórka, otręby owsiane, posiekaną rukolę, mlecza, pietruszkę, jogurt naturalny. 

Dodajemy wystudzone warzywa i makaron.

Mieszamy i przyprawiamy, solimy.


Smacznego !
















Grillowanie w duecie z zieleniną

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz