Wiosenna porcja zdrowia – sałatka z
mleczem, zieleniną i warzywami
Kochani ! Z niecierpliwością
wyczekujemy nowalijek, słońca i ciepła... tymczasem sięgnijmy po dary natury
obecne już wokół nas – zwykły mniszek lekarski. Roślina niedoceniana,
powszechnie dostępna, bogata w składniki pokarmowe i dostarczająca nam
zastrzyku energii na wiosnę. Dziś przepis na sałatkę z liśćmi mlecza. Pomoże
nam w uzupełnieniu niedoborów potasu, magnezu, witamin i wspomoże detoksykację
organizmu działając korzystnie na wątrobę.
Składniki:
- 1 marchewka
- 0,2 kg pieczarek
- pół niedużej cukinii
- 1 średni ogórek zielony
- 3 plastry cebuli
- 5 liści mniszka lekarskiego
- 2 łyżki posiekanej rukoli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- makaron pełnoziarnisty – ok. 1-1,5 szklanki suchego makaronu
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki otrębów – u mnie owsiane
- sól, pieprz ziołowy, kurkuma, drobna trawa cytrynowa, majeranek, oregano,
Zacznijmy od składników gotowanych:
obieramy pieczarki i marchewkę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę – tyle, aby
przykryła warzywa. Marchewkę kroimy wzdłuż na długie pasma obieraczką do
warzyw. Cukinię myjemy i kroimy w plastry.
Gdy woda zawrze – wrzucamy
marchewkę, pieczarki w całości i plastry cukinii.
Warzywa gotujemy ok. 10-15 minut. Następnie
studzimy.
Ja wodę z gotowania warzyw użyłam
do gotowania makaronu.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę
i gotujemy makaron wg czasu podanego na opakowaniu. Następnie makaron
odcedzamy.
Przygotowujemy surowe składniki:
Ogórka obieramy, myjemy i kroimy w
kostkę.
Plastry cebuli kroimy w kostkę.
Liście mlecza myjemy i siekamy.
Do miski wrzucamy surowe składniki:
cebulę, ogórka, otręby owsiane, posiekaną rukolę, mlecza, pietruszkę, jogurt
naturalny.
Dodajemy wystudzone warzywa i
makaron.
Smacznego !
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej niz wyglada :)
OdpowiedzUsuń