Wegetariański grill cz. 1 - szaszłyki



 


Nadszedł czas na rozpoczęcie sezonu grillowego 2017 ! 

Dziś przedstawiam szaszłyki i pieczarki, które możecie przyrządzić na grillowanie – zdjęcia przygotowanych potraw przed grillowaniem. Niestety – po grillowaniu przysmaki tak szybko zniknęły ze stołu, że nie zdołałam uchwycić ich na zdjęciach.



Składniki szaszłyki wegetariańskie – na ok. 30 sztuk:

  • patyczki do szaszłyków
  • 1 papryka czerwona
  • słoiczek czarnych oliwek
  • 1 cebula biała
  • 2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cukinia
  • mieszanka przypraw: majeranek, oregano, chili, pieprz ziołowy, bazylia
  • sól



Cukinię, pomidory, paprykę myjemy. Następnie kroimy w większą kostkę – ok. 1-1,5 cm.

Cebulę i pieczarki obieramy i myjemy. 

Pieczarki kroimy w kawałki, tak aby dało się je wbić na szaszłykowe patyczki. 

Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy płaty.

Na patyczki szaszłykowe nabijamy dowolne warzywa: cukinię, paprykę, pieczarki, oliwki, cebulę, pomidory. 

Solimy i posypujemy mieszanką przypraw.


Gotowe do ułożenia na grillowisku !


Smacznego !

 



Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)