Nadszedł czas na rozpoczęcie sezonu
grillowego 2017 !
Dziś przedstawiam szaszłyki i
pieczarki, które możecie przyrządzić na grillowanie – zdjęcia przygotowanych
potraw przed grillowaniem. Niestety – po grillowaniu przysmaki tak szybko
zniknęły ze stołu, że nie zdołałam uchwycić ich na zdjęciach.
Składniki szaszłyki wegetariańskie
– na ok. 30 sztuk:
- patyczki do szaszłyków
- 1 papryka czerwona
- słoiczek czarnych oliwek
- 1 cebula biała
- 2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
- 20 dkg pieczarek
- 1 cukinia
- mieszanka przypraw: majeranek, oregano, chili, pieprz ziołowy, bazylia
- sól
Cukinię, pomidory, paprykę myjemy.
Następnie kroimy w większą kostkę – ok. 1-1,5 cm.
Cebulę i pieczarki obieramy i
myjemy.
Pieczarki kroimy w kawałki, tak aby
dało się je wbić na szaszłykowe patyczki.
Cebulę kroimy w ćwiartki i
rozdzielamy płaty.
Na patyczki szaszłykowe nabijamy
dowolne warzywa: cukinię, paprykę, pieczarki, oliwki, cebulę, pomidory.
Solimy i posypujemy mieszanką
przypraw.
Gotowe do ułożenia na grillowisku !
Smacznego !
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńJadłbym!
OdpowiedzUsuńIdealne na wakacyjne grillowanie:) Wiecej przepisow poprosze !
OdpowiedzUsuń