Pyszna sałatka łososiowo-migdałowo-pomidorowa z zieleniną



Sałatka, w której smaki łososia, sałaty, pomidora i jajek w wyśmienitym sosie przenikają się wzajemnie i na długo pozostają w pamięci.
  
Składniki:
 
  • 1 opakowanie wędzonego łososia bez dodatków 
  • 1 pomidor 
  • 1 garść płatków migdałowych 
  • 0,5 cebuli 
  • kilka liści sałaty masłowej 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 3 jajka na twardo
  • 1 ogórek zielony 
  • 0,5 szklanki komosy ryżowej 
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, szczypta cayenne, bazylia, koperek 
  • 2 łyżki oleju lnianego
Zagotowujemy szklankę osolonej wody, wrzucamy komosę i gotujemy aż wchłonie wodę.
Cebulę i ogórka obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę.
 
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy w ósemki.
Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki.
 
Łososia kroimy w mniejsze kawałki. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę.
Całość składników: pomidora, cebulę, ogórka, sałatę, płatki migdałów, łososia, jajka i przyprawy wraz z solą – wrzucamy do miski i mieszamy, dolewamy olej.
Przechowywać w lodówce, ewentualnie zjeść od razu.
Smacznego !










Komentarze