Pasta łososiowo-jajeczno-pomidorowa z twarogiem i pietruszką





Szybka, o z decydowanym smaku, przypominająca gotowe pasty ze sklepu, ale wykonana własnoręcznie ze sprawdzonych i bezpiecznych składników. Doskonała zarówno do smarowania kanapek, jak i do faszerowania jajek.


Składniki:

  • 1 pomidor lub kilka koktajlowych
  • 25 dkg białego sera
  • garść naci pietruszki
  • 10 dkg wędzonego łososia
  • pieprz, pieprz ziołowy
  • 3 żółtka jaj ugotowanych na twardo – opcjonalne


Pomidorki myjemy.

Nać pietruszki myjemy i osuszamy.

Jajka ugotowane na twardo kroimy na połówki i wydrążamy z nich żółtka.

Pomidory, nać pietruszki, ser biały, żółtka jaj, przyprawy i łososia umieszczamy w misie blendera i blendujemy, aż pasta będzie miała kremową konsystencję.

Pastą polecam faszerować jajka, np. na Wielkanoc. 

Można smarować pieczywo. Smakuje znakomicie i dużo lepiej niż sklepowe pasty.

Smacznego !








Komentarze