Aromatyczna faszerowana cukinia z
oliwkami i łososiem podana w małych kawałkach to dobry pomysł na posiłek dla
osób, które nie lubią jeść warzyw. Zapieczone krążki przekonają nawet niejadków
do sięgnięcia po porcję.
- 2-3 cukinie
- 0,5-1 szklanki kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- ok. 10 oliwek czarnych
- kurkuma, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia
Zacznijmy od ugotowania kaszy
gryczanej w dwukrotnie większej ilości osolonej wody.
Cukinie myjemy, odkrawamy końcówki.
Cukinie kroimy w kawałki długości
ok. 4-5 cm.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w
kostkę.
Oliwki kroimy w plaski.
Przygotowujemy farsz do cukinii: do
lekko wystudzonej kaszy dodajemy cebulę, oliwki, pokrojony farsz cukinii i
przyprawy.
Mieszamy.
Kawałki cukinii posypujemy solą i
pieprzem ziołowym.
Gdy zostanie nam farszu – umieśćmy
go w naczyniu żaroodpornym, aby był dodatkiem do naszych cukinii.
Całość pieczemy ok. 40 minut w
piekarniku w temperaturze 170 stopni C, w zamkniętych naczyniach żaroodpornych.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)