Cukiniowe krążki faszerowane pomidorową kaszą gryczaną po włosku




Aromatyczna faszerowana cukinia z oliwkami i łososiem podana w małych kawałkach to dobry pomysł na posiłek dla osób, które nie lubią jeść warzyw. Zapieczone krążki przekonają nawet niejadków do sięgnięcia po porcję.

Składniki:
  • 2-3 cukinie
  • 0,5-1 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • ok. 10 oliwek czarnych
  • kurkuma, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia

Zacznijmy od ugotowania kaszy gryczanej w dwukrotnie większej ilości osolonej wody.
Cukinie myjemy, odkrawamy końcówki.
Cukinie kroimy w kawałki długości ok. 4-5 cm. 
Wydrążamy ich środki i zostawiamy na późniejsze użycie.
 
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Oliwki kroimy w plaski.
Przygotowujemy farsz do cukinii: do lekko wystudzonej kaszy dodajemy cebulę, oliwki, pokrojony farsz cukinii i przyprawy. 
Mieszamy.
Kawałki cukinii posypujemy solą i pieprzem ziołowym.
Układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem kokosowym i faszerujemy farszem.
Gdy zostanie nam farszu – umieśćmy go w naczyniu żaroodpornym, aby był dodatkiem do naszych cukinii.
Całość pieczemy ok. 40 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni C, w zamkniętych naczyniach żaroodpornych.
Smacznego :)















Komentarze