Czerwona fasola w sosie dyniowo-marchewkowym



 

Aromatyczna, słodko-kwaśna i sycąca – to najważniejsze zalety potrawki obiadowej, którą dziś przedstawiam.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej, czerwonej fasoli
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 200 gram dyni
  • 1 pomarańcza
  • makaron pełnoziarnisty
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, majeranek, lubczyk


Dzień przed przyrządzaniem potrawki namaczamy fasolę na noc.

Następnego dnia wodę wylewamy, fasolę zaś gotujemy w nowej, osolonej wodzie ok. 1 godziny.

W osobnym garnku gotujemy makaron. Gdy będzie gotowy – odcedzamy go.

Marchewki obieramy i kroimy w plastry.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Dynię obieramy i ścieramy na tarce, pomarańczę obieramy i kroimy w małe kawałki. Ja użyłam przygotowanego na zimę musu dyniowo-pomarańczowego.

W rondlu zagotowujemy wodę, dodajemy do niej marchewkę i cebulę. 

Dodajemy dynię i pomarańczę.

Następnie dodajemy odcedzony makaron i ugotowaną fasolę.

Dodajemy przyprawy i całość mieszamy.

Potrawka jest gotowa.

Smacznego :)





 




Komentarze