Pyszny sposób na brokuła, którego
zjedzą nawet niejadki. Kukurydza i oliwki nadadzą włoskiego smaku, a sos selerowo-cebulowy
doda właściwości antybiotycznych.
- 1 brokuł
- pół szklanki suchej ciecierzycy
- pół puszki kukurydzy
- 3 marchewki
- ok. 15 oliwek
- 1 cebula
- 1 duży seler korzeniowy
- 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
- przyprawa garam masala
- oliwa z oliwek do polania gotowego dania na talerzu
Zaczynamy dzień wcześniej od
namoczenia ciecierzycy w wodzie na całą noc.
Następnego dnia wodę wylewamy i gotujemy cieciorkę ok. godzinę w osolonej wodzie.
W międzyczasie w dużym rondlu
przygotowujemy warzywa.
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy
w kawałki ok. 4-5 cm długości.
Seler obieramy i ścieramy na tarce
o grubych oczkach.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w
dużą kostkę.
Po ok. 20 minutach gotowania marchwi – do rondla dodajemy cebulę i seler.
Brokuła dzielimy na różyczki,
myjemy i dodajemy do potrawki.
Kukurydzę i oliwki odcedzamy i też
dodajemy do potrawki.
Dusimy jeszcze całość składników.
Gdy cieciorka się ugotuje –
odcedzamy ją i dodajemy do potrawki.
Potrawkę zdjemujemy z gazu i po
chwili dodajemy całe opakowanie serka homogenizowanego.
Danie mieszamy i podajemy.
Na talerzu polewamy odrobiną oliwy
z oliwek.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)