Brokuł w sosie kukurydziano-marchewkowym z ciecierzycą z ajurewdyjską przyprawą garam masala





Pyszny sposób na brokuła, którego zjedzą nawet niejadki. Kukurydza i oliwki nadadzą włoskiego smaku, a sos selerowo-cebulowy doda właściwości antybiotycznych.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • pół szklanki suchej ciecierzycy
  • pół puszki kukurydzy
  • 3 marchewki
  • ok. 15 oliwek
  • 1 cebula
  • 1 duży seler korzeniowy
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
  • przyprawa garam masala
  • oliwa z oliwek do polania gotowego dania na talerzu


Zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia ciecierzycy w wodzie na całą noc.

Następnego dnia wodę wylewamy i gotujemy cieciorkę ok. godzinę w osolonej wodzie.

W międzyczasie w dużym rondlu przygotowujemy warzywa.

Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki ok. 4-5 cm długości.

W rondlu zagotowujemy wodę, do której wrzucamy marchewki.

Seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę.

Po ok. 20 minutach gotowania marchwi – do rondla dodajemy cebulę i seler.

Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i dodajemy do potrawki.

Kukurydzę i oliwki odcedzamy i też dodajemy do potrawki.
 
Dodajemy 0,5 łyżeczki przyprawę garam masala.

Dusimy jeszcze całość składników.

Gdy cieciorka się ugotuje – odcedzamy ją i dodajemy do potrawki.

Potrawkę zdjemujemy z gazu i po chwili dodajemy całe opakowanie serka homogenizowanego.

Danie mieszamy i podajemy.

Na talerzu polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Smacznego :)














Komentarze