Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 6 marca 2017

Wskazówki kulinarno-zdrowotne




 Wybrane wskazówki kulinarno-zdrowotne, których przestrzegam w kuchni:

Do smażenia używajmy olej kokosowy. Chociaż podczas przygotowywania potraw unikam smażenia.

Do polewania sałatek i surówek używajmy oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia lub olej lniany.


Do sałatek i surówek zamiast majonezu – używajmy jogurtu naturalnego. Ewentualnie – jeśli do danej potrawy niezbędny jest majonez- dodajmy jego minimalną ilość, a resztę uzupełnijmy jogurtem naturalnym.

Wykluczmy zupełnie z diety tłuszcze trans, utwardzone i margaryny.

Czytajmy skład produktów: unikajmy szczególnie benzoesanu sodu i bezwzględnie syropu glokozowo-fruktozowego czy też glukozowego.

Nie używajmy białego, rafinowanego cukru. Zastąpmy go miodem, który najlepiej spożywać na surowo, suszonymi śliwkami, daktylami, bananem.

Marchewkę najlepiej spożywać ugotowaną i gotować ją w całości, a dopiero po ugotowaniu kroić w plastry.

Mleko krowie zastąpmy mlekiem roślinnym o rozsądnym składzie lub zróbmy mleczko roślinne w domu.


Codziennie spożywajmy porcję płatków owsianych.

Codziennie pijmy sok z cytryny, najlepiej na czczo i z dodatkiem sody oczyszczonej.

Starajmy się, aby nasze codzienne pożywienie zawierało żywność odpowiadającą wszystkim kolorom tęczy.

Jeśli mamy do wyboru produkty o barwie zielonej i bordowej – wybierzmy te bordowe. Np. bordową fasolę, sałatę, jarmuż.


Jeśli gotujemy produkty, które planujemy odcedzić i wylać wodę pozostałą po ich ugotowaniu – lepiej gotować na parze. Np. ziemniaki, kalafiora, brokuł. Witaminy, które zostałyby w wodzie – zostają w produkcie.


Staram się unikać smażenia i dusić warzywa w wodzie lub gotować na parze. Piekąc frytki/ziemniaki w piekarniku – nie używam oleju ani tłuszczu.

Cebulę i czosnek przed podaniem do potrawy należy pokroić, gdyż przy podaniu w całości ich związki zdrowotne nie będą przyswojone przez nasz organizm.


Czosnek przed ugotowaniem kroimy lub miażdżymy i pozostawiamy na 10 minut, aby składniki aktywne połączyły się w zdrowotną, przyswajalną substancję.

 
Używam tylko jajek klasy zero – 0. Są zdrowsze, zawierają więcej kwasów omega-3, mają lepszy smak, zapach i kolor. Sposób hodowli kur jest dla mnie ważny zarówno z powodu jakości jajek, które wydaje kura hodowana w ciasnej klatce i tzw. szczęśliwa kura, jak i ze względu na komfort życia samej kury.



Staram się nie wspierać swoimi zakupami producentów oferujących produkty zawierające w składzie produkty, których unikam: np. kanapki z margaryną, śledzie z benzoesanem sodu, ketchup z syropem glukozowym. Staram się, choć nie zawsze jest to możliwe, aczkolwiek każdy krok w tym kierunku ma dla mnie dużą wartość.

A oprócz tego dbajmy o siebie i bliskich i nie palmy papierosów.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz