Wybrane wskazówki
kulinarno-zdrowotne, których przestrzegam w kuchni:
Do smażenia używajmy
olej kokosowy. Chociaż podczas przygotowywania potraw unikam smażenia.
Do polewania sałatek i
surówek używajmy oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia lub olej lniany.
Do sałatek i surówek
zamiast majonezu – używajmy jogurtu naturalnego. Ewentualnie – jeśli do danej
potrawy niezbędny jest majonez- dodajmy jego minimalną ilość, a resztę
uzupełnijmy jogurtem naturalnym.
Wykluczmy zupełnie z
diety tłuszcze trans, utwardzone i margaryny.
Czytajmy skład
produktów: unikajmy szczególnie benzoesanu sodu i bezwzględnie syropu
glokozowo-fruktozowego czy też glukozowego.
Nie używajmy białego,
rafinowanego cukru. Zastąpmy go miodem, który najlepiej spożywać na surowo, suszonymi
śliwkami, daktylami, bananem.
Marchewkę najlepiej
spożywać ugotowaną i gotować ją w całości, a dopiero po ugotowaniu kroić w
plastry.
Mleko krowie zastąpmy
mlekiem roślinnym o rozsądnym składzie lub zróbmy mleczko roślinne w domu.
Codziennie spożywajmy
porcję płatków owsianych.
Codziennie pijmy sok z
cytryny, najlepiej na czczo i z dodatkiem sody oczyszczonej.
Starajmy się, aby nasze codzienne pożywienie zawierało żywność odpowiadającą wszystkim kolorom tęczy.
Jeśli mamy do wyboru
produkty o barwie zielonej i bordowej – wybierzmy te bordowe. Np. bordową
fasolę, sałatę, jarmuż.
Jeśli gotujemy
produkty, które planujemy odcedzić i wylać wodę pozostałą po ich ugotowaniu –
lepiej gotować na parze. Np. ziemniaki, kalafiora, brokuł. Witaminy, które
zostałyby w wodzie – zostają w produkcie.
Staram się unikać
smażenia i dusić warzywa w wodzie lub gotować na parze. Piekąc frytki/ziemniaki w
piekarniku – nie używam oleju ani tłuszczu.
Cebulę i czosnek przed
podaniem do potrawy należy pokroić, gdyż przy podaniu w całości ich związki
zdrowotne nie będą przyswojone przez nasz organizm.
Czosnek przed
ugotowaniem kroimy lub miażdżymy i pozostawiamy na 10 minut, aby składniki
aktywne połączyły się w zdrowotną, przyswajalną substancję.
Używam tylko jajek
klasy zero – 0. Są zdrowsze, zawierają więcej kwasów omega-3, mają lepszy smak,
zapach i kolor. Sposób hodowli kur jest dla mnie ważny zarówno z powodu jakości
jajek, które wydaje kura hodowana w ciasnej klatce i tzw. szczęśliwa kura, jak
i ze względu na komfort życia samej kury.
Staram się nie wspierać
swoimi zakupami producentów oferujących produkty zawierające w składzie
produkty, których unikam: np. kanapki z margaryną, śledzie z benzoesanem sodu, ketchup
z syropem glukozowym. Staram się, choć nie zawsze jest to możliwe, aczkolwiek
każdy krok w tym kierunku ma dla mnie dużą wartość.
A oprócz tego dbajmy o
siebie i bliskich i nie palmy papierosów.
Dziękuję za wskazówki, przydadza sie na codzien - mala zmiana duzy efekt :) w zdrowym ciele zdrowy duch :)
OdpowiedzUsuńTak jak piszesz Agata :) czasem mała zmiana wystarczy aby ulepszyc cos na dobre. Powodzenia
OdpowiedzUsuń