Tołpyga z piekarnika i pieczonymi ziemniaczkami i cytryną - teczasmakow

Breaking

teczasmakow

"Umysł jest swoim własnym panem i sam potrafi niebem uczynić piekło, a piekłem niebo." - John Milton

test banner

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

czwartek, 16 marca 2017

Tołpyga z piekarnika i pieczonymi ziemniaczkami i cytryną





Dzisiaj przepis na rybkę pieczoną w folii w piekarniku. Do tego domowe frytki. Polecam kupno ryby z ekologicznej hodowli

Składniki:

  • po 1 małym lub pół dużego fileta tołpygi na osobę
  • 1 cytryna
  • ok. 0,3 kg ziemniaków na osobę
  • po 1 ząbku czosnku na osobę
  • pieprz, sól, tymianek


Ryby oczyszczamy z łusek i myjemy. 

Osączamy ręczniczkiem papierowym z nadmiaru wody. 

Każdą rybę polewamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. 
 
Kładziemy po plasterku cytryny na każdą flądrę. Cytryny nie obieramy.

Tak zamarynowaną rybę zostawiamy na przynajmniej pół godziny.

Myjemy bardzo dokładnie ziemniaki, kroimy w paski.

Układamy na kratkowanej blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Pieczemy bez tłuszczu ok. 40 minut, w razie potrzeby włączając termo obieg. 

Między zmieniarki wkładamy ząbki czosnku w łuskach – dla aromatu. 

20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków – do piekarnika wstawiamy rybę.

Całość pieczemy jeszcze 20 minut.

Czosnek można obrać i dodać do ryby.

Na talerze nakładamy ziemniaki i rybę.

Polecam z surówką z kiszonej kapusty. Przepis na moim blogu.
 
Smacznego :)
     





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz

Post Top Ad

Responsive Ads Here