Sałatka jaglano warzywna z czerwona papryką





Sałatka nadaje się do jedzenia zarówno w domu jak i w podróży jako przekąska. Kasza jaglana pomaga z alkalizacji organizmu i korzystnie wpływa na jelita. Towarzystwo warzyw to uzupełnienie wartości odżywczych posiłku.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • 20 czarnych oliwek
  • 2 małe marchewki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka na twardo
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek, oregano, kurkuma
  • rzeżucha lub szczypiorek


Kaszę jaglaną przepłukać, zagotować szklankę wody i ugotować w niej kaszę.

Ostudzić.

Paprykę wydrążyć z nasion, umyć i pokroić w kostkę.

Jajka i cebulę obrać, marchewki obrać i umyć.

Jajka, cebulę i ogórka pokroić w kostkę.

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Całość składników wraz z kaszą i oliwkami umieścić w misce, dodać przyprawy i posolić.

Dokładnie wymieszać i dodać oliwę z oliwek. 

Rzeżuchę lub szczypiorek posiekać, dodać do sałatki i posypać podane porcje.

Smacznego :)







 




Komentarze