Sałatka grecka z fetą, oliwą, pomidorkami, jajkiem i szczypiorkiem





Zdrowa, nowoczesna i sycąca sałatka, która dostarczy nam witamin i enzymów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika.



Jak zrobić szybką i smaczną sałatkę na wzór sałatek greckich? Wystarczy kilka składników, a sałatka wyląduje na stole w 15 minut.

Ważna uwaga: Ze względu na dużą ilość sera typu feta – nie solimy sałatki ani jej składników, bo i tak jest słona.

Składniki:

  • 1 kostka sera typu feta
  • pół puszki kukurydzy
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • pół białej cebuli
  • 2 łyżki sezamu
  • pieprz ziołowy, bazylia
  • 4 jajka ugotowane na twardo


Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i kroimy w ósemki.

Ser feta i kukurydzę odcedzamy. 
Pomidorki myjemy i kroimy na pół lub w ćwiartki.

Szczypiorek siekamy.

Cebulę kroimy w kostkę.

Całość składników, z przyprawami, sezamem i oliwą umieszczamy w misce i mieszamy.

Smacznego :)




 
 

Komentarze