Potrawka kapuściano-marchewkowa z musem dyniowym i kaszą gryczaną





Posiekana kapusta słodka oraz marchew w cienkich słupkach świetnie do siebie pasują.
Gotowana marchew jest znacznie zdrowsza i lepiej przyswajalna niż surowa, a przez pokrojenie w cienkie plastry można ją krócej dusić.

Składniki na 4 nieduże obiady:

  • 2 duże marchewki
  • pół kilo białej kapusty
  • 2 ziemniaki
  • 1 słoik musu dyniowo-pomarańczowego – 300 ml
  • kurkuma, sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, rozmaryn
  • łyżka sosu sojowego
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
  • garść rukoli na osobę


Kapustę myjemy i siekamy.

Marchewki obieramy i myjemy. 1 Kroimy w paski obieraczką do warzyw, a drugą kroimy w plastry.

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w cienkie plastry.

W rondlu lub głębokiej patelni zagotowujemy wodę, aby przykryła warzywa.
Dodajemy: marchewkę, kapustę i ziemniaki. 

Całość dusimy ok. pół godziny.

Pod koniec dodajemy mus dyniowo-pomarańczowy.
 
W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną w 3 szklankach wody, aż wypije wodę.

Do potrawki dodajemy przyprawy, sos sojowy i solimy.

Na talerze wykładamy potrawkę oraz kaszę gryczaną.

Posypujemy umytą rukolą.

Smacznego :)






Komentarze