Posiekana kapusta
słodka oraz marchew w cienkich słupkach świetnie do siebie pasują.
Gotowana marchew jest znacznie
zdrowsza i lepiej przyswajalna niż surowa, a przez pokrojenie w cienkie plastry
można ją krócej dusić.
Składniki na 4 nieduże
obiady:
- 2 duże marchewki
- pół kilo białej kapusty
- 2 ziemniaki
- 1 słoik musu dyniowo-pomarańczowego – 300 ml
- kurkuma, sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, rozmaryn
- łyżka sosu sojowego
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej
- garść rukoli na osobę
Kapustę myjemy i
siekamy.
Ziemniaki obieramy i
myjemy. Kroimy w cienkie plastry.
W rondlu lub głębokiej
patelni zagotowujemy wodę, aby przykryła warzywa.
Dodajemy: marchewkę,
kapustę i ziemniaki.
Całość dusimy ok. pół
godziny.
Pod koniec dodajemy mus
dyniowo-pomarańczowy.
W międzyczasie gotujemy
kaszę gryczaną w 3 szklankach wody, aż wypije wodę.
Do potrawki dodajemy
przyprawy, sos sojowy i solimy.
Na talerze wykładamy
potrawkę oraz kaszę gryczaną.
Posypujemy umytą
rukolą.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)