Pieczone ziemniaki z paprykowym szpinakiem





Ziemniaki pieczone w skórce nadają potrawie niepowtarzalny smak.

Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • po 2-3 ziemniaki na osobę
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pól szklanki zielonej soczewicy
  • 2 liście białej kapusty
  • śmietana 18% - 200 ml
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól, kurkuma, majeranek, trawa cytrynowa mielona


Zaczynamy od przygotowania ziemniaków. 

Myjemy je bardzo dokładnie, szorujemy. 

Kroimy na pól i łyżką wydrążamy środki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia, nie smarujemy żadnym olejem. 

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Gdy ziemniaki się pieką przygotowujemy pozostałe składniki.

Soczewicę namaczamy w wodzie na ok. godzinę. 

Następnie wodę wylewamy, soczewicę płuczemy i gotujemy ok. pół godziny w lekko osolonej wodzie.

Obieramy i myjemy czosnek, miażdżymy i odstawiamy na 10 minut. 

Następnie kroimy w kostkę.

Obieramy i myjemy cebulę i kroimy w kostkę.

Kapustę myjemy i szatkujemy.

Paprykę myjemy i kroimy w kawałki.

W rondlu zagotowujemy wodę, dodajemy: czosnek, cebulę, szpinak, kapustę i paprykę.

Dodajemy soczewicę, przyprawy i solimy.

Całość dusimy ok. pół godziny, pod koniec dodajemy śmietanę.

Gdy ziemniaki będą upieczone – wyciągamy je z piekarnika i napełniamy masą szpinakową.

Podawać od razu po przyrządzeniu.


Smacznego :)


  
  



 




Komentarze