Ziemniaki pieczone w skórce nadają
potrawie niepowtarzalny smak.
Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- po 2-3 ziemniaki na osobę
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pól szklanki zielonej soczewicy
- 2 liście białej kapusty
- śmietana 18% - 200 ml
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól, kurkuma, majeranek, trawa cytrynowa mielona
Zaczynamy od przygotowania
ziemniaków.
Kroimy na pól i łyżką
wydrążamy środki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym
lub na blaszce do pieczenia, nie smarujemy żadnym olejem.
Gdy ziemniaki się pieką
przygotowujemy pozostałe składniki.
Soczewicę namaczamy w wodzie na ok.
godzinę.
Następnie wodę wylewamy, soczewicę płuczemy i gotujemy ok. pół godziny
w lekko osolonej wodzie.
Obieramy i myjemy czosnek,
miażdżymy i odstawiamy na 10 minut.
Następnie kroimy w kostkę.
Obieramy i myjemy cebulę i kroimy w
kostkę.
Kapustę myjemy i szatkujemy.
W rondlu zagotowujemy wodę, dodajemy:
czosnek, cebulę, szpinak, kapustę i paprykę.
Dodajemy soczewicę, przyprawy i
solimy.
Całość dusimy ok. pół godziny, pod
koniec dodajemy śmietanę.
Gdy ziemniaki będą upieczone –
wyciągamy je z piekarnika i napełniamy masą szpinakową.
Podawać od razu po przyrządzeniu.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)