Szukaj na tym blogu

piątek, 10 marca 2017

Parowany dorsz z batatami i pieczarkami



Ryba na obiad przyrządzona w parowarze zachowa więcej wartości odżywczych niż smażona lub gotowana w wodzie. Bataty dostarczą nam beta karotenu, a całe danie jest niskokaloryczne


Składniki:
  • filet z dorsza – 10-15 dkg na osobę
  • po 1 batacie na osobę – ok. 25-30 dkg
  • pół kilo pieczarek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz ziołowy

Dorsza obieramy ze skóry i myjemy.

Bataty myjemy i w zależności od upodobań obieramy lub zostawiamy w skórce.

Kroimy w plastry.
 
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. 

Bataty i pieczarki solimy i umieszczamy w parowarze. 

Gotujemy na parze ok. 15 minut.

Po 15 minutach do parowaru dodajemy posolonego dorsza, skropionego sokiem z cytryny.

Całość dusimy jeszcze 20 minut.

Smacznego :)

 
 
 

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz