Ryba na obiad
przyrządzona w parowarze zachowa więcej wartości odżywczych niż smażona lub
gotowana w wodzie. Bataty dostarczą nam beta karotenu, a całe danie jest
niskokaloryczne
- filet z dorsza – 10-15 dkg na osobę
- po 1 batacie na osobę – ok. 25-30 dkg
- pół kilo pieczarek
- sok z cytryny
- sól, pieprz ziołowy
Dorsza obieramy ze
skóry i myjemy.
Bataty myjemy i w
zależności od upodobań obieramy lub zostawiamy w skórce.
Kroimy w plastry.
Pieczarki obieramy i
kroimy w plastry.
Bataty i pieczarki
solimy i umieszczamy w parowarze.
Gotujemy na parze ok.
15 minut.
Po 15 minutach do
parowaru dodajemy posolonego dorsza, skropionego sokiem z cytryny.
Całość dusimy jeszcze
20 minut.
Smacznego :)
great post, very informative. I ponder why the opposite speialists of this sector do not notice this.
OdpowiedzUsuńYou must continue yyour writing. I'm confident, you have a huge readers' base already!
Thank you! Nice to hear it. This one is one of my favourite dishes.
OdpowiedzUsuń