Szukaj na tym blogu

Zdrowie, witalność i dobre samopoczucie

Znajdziecie tu informacje na temat zdrowia, przyrody, medycyny naturalnej, wegetariańskie przepisy, recenzje tematycznych książek oraz artykuły dotyczące życia w harmonii ze światem. Odkryjecie także wkrótce wskazówki na temat przedmiotów pomagających w utrzymywaniu zdrowia i sprawności fizycznej.

Poruszamy kwestie żywienia wpływającego na nasz organizm. Przepisy przedstawiają nie tylko potrawy, ale są pomocne także w utrzymaniu zdrowia, sił witalnych oraz udanego samopoczucia.
Blog podzielony jest na części oznaczone etykietami - po prawej stronie pasek wyboru.
Zapraszam do obserwowania bloga oraz zapisu na newsletter : )
Żyjmy długo i zdrowo!

piątek, 10 marca 2017

Parowany dorsz z batatami i pieczarkami



Ryba na obiad przyrządzona w parowarze zachowa więcej wartości odżywczych niż smażona lub gotowana w wodzie. Bataty dostarczą nam beta karotenu, a całe danie jest niskokaloryczne


Składniki:
  • filet z dorsza – 10-15 dkg na osobę
  • po 1 batacie na osobę – ok. 25-30 dkg
  • pół kilo pieczarek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz ziołowy

Dorsza obieramy ze skóry i myjemy.

Bataty myjemy i w zależności od upodobań obieramy lub zostawiamy w skórce.

Kroimy w plastry.
 
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. 

Bataty i pieczarki solimy i umieszczamy w parowarze. 

Gotujemy na parze ok. 15 minut.

Po 15 minutach do parowaru dodajemy posolonego dorsza, skropionego sokiem z cytryny.

Całość dusimy jeszcze 20 minut.

Smacznego :)

 
 
 

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz