Gęsta potrawka z amarantusa, soczewicy, pieczarek i batatów z kurkumą - teczasmakow

Breaking

teczasmakow

"Umysł jest swoim własnym panem i sam potrafi niebem uczynić piekło, a piekłem niebo." - John Milton

test banner

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

środa, 22 marca 2017

Gęsta potrawka z amarantusa, soczewicy, pieczarek i batatów z kurkumą




Chociaż duża ilość składników potrawki może początkowo odstraszać – przygotowuje się ją szybko. Naprawdę warto spróbować, zaopatrzyć organizm w beta-karoten, białko roślinne oraz porcję antyoksydantów i substancji bakteriobójczych.


Składniki:

  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • pół szklanki amarantusa
  • 1 cukinia
  • 0,4 kg pieczarek
  • bataty – ok. 0,4 kg
  • 1 biała cebula
  • 2 marchewki
  • ok. 3-4 cm kurkumy w korzeniu
  • 1 łyżka sos sojowego
  • 50 ml śmietany 18%
  • tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, pieprz czarny, oregano


Soczewicę płuczemy i gotujemy pół godziny w szklance osolonej wody.

Amarantus gotujemy ok. 20 minut w szklance osolonej wody, aż wchłonie wodę.

W międzyczasie obieramy bataty i marchewkę, myjemy i kroimy w plastry.

W rondlu zagotowujemy wodę, wrzucamy bataty i marchewkę i gotujemy ok. 15 minut.

Obieramy cebulę, pieczarki, kurkumę i cukinię. Myjemy.

Cebulę kroimy w kostkę.

Pieczarki i cukinię kroimy w plastry.

Kurkumę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Uwaga na ręce – barwią się szybko na żółto i ciężko zmyć.

Pieczarki, kurkumę, cukinię, cebulę – dodajemy do rondla i w razie potrzeby dolewamy więcej wody.

Odcedzamy soczewicę i dodajemy do rondla.

Gdy amarantus wciągnie wodę – też dodajemy go do potrawki.

Dodajemy przyprawy i sos sojowy.

Całość dusimy ok. 20 minut.

Dodajemy śmietanę i ewentualnie solimy.

Potrawka jest gęsta.

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz

Post Top Ad

Responsive Ads Here