Chociaż duża ilość składników potrawki może początkowo odstraszać – przygotowuje się ją szybko. Naprawdę warto spróbować, zaopatrzyć organizm w beta-karoten, białko roślinne oraz porcję antyoksydantów i substancji bakteriobójczych.
- pół szklanki zielonej soczewicy
- pół szklanki amarantusa
- 1 cukinia
- 0,4 kg pieczarek
- bataty – ok. 0,4 kg
- 1 biała cebula
- 2 marchewki
- ok. 3-4 cm kurkumy w korzeniu
- 1 łyżka sos sojowego
- 50 ml śmietany 18%
- tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, pieprz czarny, oregano
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi73WoM9b8D5Aj4IZcd-fz6RyF_L_afRjlm8vPTX6EchhIdcFCr6Nc5eWObhmEEJav9PZxoCCV8mnYG6PkhL-OCTGWxxnJFsMAcuPtQmD-VC3riTeeG616Muqdvg3VeGJqksbOCQVRXC0iu/s320/DSCF6681.jpg)
Soczewicę płuczemy i
gotujemy pół godziny w szklance osolonej wody.
Amarantus gotujemy ok.
20 minut w szklance osolonej wody, aż wchłonie wodę.
W międzyczasie obieramy
bataty i marchewkę, myjemy i kroimy w plastry.
Obieramy cebulę,
pieczarki, kurkumę i cukinię. Myjemy.
Cebulę kroimy w kostkę.
Pieczarki i cukinię
kroimy w plastry.
Kurkumę ścieramy na
tarce o grubych oczkach. Uwaga na ręce – barwią się szybko na żółto i ciężko
zmyć.
Odcedzamy soczewicę i
dodajemy do rondla.
Gdy amarantus wciągnie
wodę – też dodajemy go do potrawki.
Dodajemy przyprawy i
sos sojowy.
Całość dusimy ok. 20
minut.
Dodajemy śmietanę i
ewentualnie solimy.
Potrawka jest gęsta.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)