Odżywczy obiad, bogaty w
beta-karoten i antyutleniacze. Dostarczy nam energii przy niskiej
kaloryczności.
Odżywczy obiad, bogaty
w beta-karoten i antyutleniacze. Dostarczy nam energii przy niskiej
kaloryczności.
Składniki na 4 porcje:
- 3 duże bataty – ok. 1 kg
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula biała
- 2 marchewki
- 30 ml koncentratu pomidorowego
- sól, majeranek, pieprz ziołowy, kurkuma, bazylia
Pieczenie batatów:
Polecam piec bataty w
łupinach – dokładnie umyte.
Jeśli po upieczeniu
łupiny będą dla nas za twarde – wtedy łatwo można zdjąć skórkę. Ja jem w
łupinach, które są bardzo aromatyczne.
Bataty dokładnie myjemy
i kroimy w plastry, grubości do 1 cm.
Wykładamy na kratce do
pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w 175 stopniach C. Bez tłuszczu i oleju.
Pozostałe:
W międzyczasie
zagotowujemy szklankę osolonej wody i gotujemy w niej soczewicę – ok. 15 minut.
Obieramy cebulę i
marchewki.
Marchewki kroimy
obieraczką do warzyw, a cebulę kroimy w plastry.
W rondlu zagotowujemy
wodę, do której dodajemy marchewki, cebulę i koncentrat pomidorowy.
Dusimy ok. 15 minut, po
czym dodajemy ugotowaną soczewicę wraz z wodą, w której się gotowała.
Dodajemy przyprawy i
solimy.
Podajemy na talerzach
razem z batatami.
Smacznego :)
bardzo oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńPS. Jeśli masz ochotę - zachęcam do udziału w ankiecie na moim blogu :)
Dziekuję :)
UsuńDziękuję za kolejny przepis w akcji korzeniowej :)
OdpowiedzUsuńWarzywa korzeniowe 2017 :)
OdpowiedzUsuń