Bataty w plastrach z piekarnika z musem soczewicowo-marchewkowo-pomidorowym




Odżywczy obiad, bogaty w beta-karoten i antyutleniacze. Dostarczy nam energii przy niskiej kaloryczności. 




Odżywczy obiad, bogaty w beta-karoten i antyutleniacze. Dostarczy nam energii przy niskiej kaloryczności.


Składniki na 4 porcje:

  • 3 duże bataty – ok. 1 kg
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula biała
  • 2 marchewki
  • 30 ml koncentratu pomidorowego
  • sól, majeranek, pieprz ziołowy, kurkuma, bazylia

 
Pieczenie batatów:

Polecam piec bataty w łupinach – dokładnie umyte. 

Jeśli po upieczeniu łupiny będą dla nas za twarde – wtedy łatwo można zdjąć skórkę. Ja jem w łupinach, które są bardzo aromatyczne.

Bataty dokładnie myjemy i kroimy w plastry, grubości do 1 cm.
 
Wykładamy na kratce do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w 175 stopniach C. Bez tłuszczu i oleju.


Pozostałe:
W międzyczasie zagotowujemy szklankę osolonej wody i gotujemy w niej soczewicę – ok. 15 minut.

Obieramy cebulę i marchewki.
 
Marchewki kroimy obieraczką do warzyw, a cebulę kroimy w plastry.

W rondlu zagotowujemy wodę, do której dodajemy marchewki, cebulę i koncentrat pomidorowy. 

Dusimy ok. 15 minut, po czym dodajemy ugotowaną soczewicę wraz z wodą, w której się gotowała.

Dodajemy przyprawy i solimy.

Dusimy ok. 10 minut.

Podajemy na talerzach razem z batatami.

Smacznego :)














Komentarze

  1. bardzo oryginalnie :)

    PS. Jeśli masz ochotę - zachęcam do udziału w ankiecie na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za kolejny przepis w akcji korzeniowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warzywa korzeniowe 2017 :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)