Dziś proponuję zupę z grochem,
która nie jest typową grochówką. Łączy w sobie różne warzywa i ryż
pełnoziarnisty
- 1 szklanka ryżu brązowego
- pół szklanki suszonego grochu
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 3 garści jarmużu – może być mrożony
- pół pora
- 1 pietruszka
- pieprz ziołowy, kurkuma, sól
- opcjonalnie: wodorost kombu – 2 cm pocięte w drobną kostkę
Do gotującej się wody wrzucamy ryż,
groch, sól i wodorost kombu.
Całość gotujemy ok. pół godziny.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i
myjemy.
Marchewkę kroimy w plastry.
Pietruszkę ścieramy na tarce o grubych
oczkach.
Czosnek obieramy, myjemy,
rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.
Pora myjemy i kroimy w plasterki.
Całość gotujemy ok. pół godziny.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)