Szukaj na tym blogu

Zdrowie, witalność i dobre samopoczucie

Znajdziecie tu informacje na temat zdrowia, przyrody, medycyny naturalnej, wegetariańskie przepisy, recenzje tematycznych książek oraz artykuły dotyczące życia w harmonii ze światem. Odkryjecie także wkrótce wskazówki na temat przedmiotów pomagających w utrzymywaniu zdrowia i sprawności fizycznej.

Poruszamy kwestie żywienia wpływającego na nasz organizm. Przepisy przedstawiają nie tylko potrawy, ale są pomocne także w utrzymaniu zdrowia, sił witalnych oraz udanego samopoczucia.
Blog podzielony jest na części oznaczone etykietami - po prawej stronie pasek wyboru.
Zapraszam do obserwowania bloga oraz zapisu na newsletter : )
Żyjmy długo i zdrowo!

poniedziałek, 13 lutego 2017

Zupa warzywna ryżowo-jarmużowo-grochowa





Dziś proponuję zupę z grochem, która nie jest typową grochówką. Łączy w sobie różne warzywa i ryż pełnoziarnisty

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu brązowego
  • pół szklanki suszonego grochu
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 garści jarmużu – może być mrożony
  • pół pora
  • 1 pietruszka
  • pieprz ziołowy, kurkuma, sól
  • opcjonalnie: wodorost kombu – 2 cm pocięte w drobną kostkę


Do gotującej się wody wrzucamy ryż, groch, sól i wodorost kombu. 
 
Całość gotujemy ok. pół godziny.

Marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy. 

Marchewkę kroimy w plastry. 

Pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Czosnek obieramy, myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.

Pora myjemy i kroimy w plasterki.

Do ryżu i grochu dodajemy warzywa i przyprawy.

Całość gotujemy ok. pół godziny.

Smacznego :)




 
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz