Zupa warzywna ryżowo-jarmużowo-grochowa





Dziś proponuję zupę z grochem, która nie jest typową grochówką. Łączy w sobie różne warzywa i ryż pełnoziarnisty

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu brązowego
  • pół szklanki suszonego grochu
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 garści jarmużu – może być mrożony
  • pół pora
  • 1 pietruszka
  • pieprz ziołowy, kurkuma, sól
  • opcjonalnie: wodorost kombu – 2 cm pocięte w drobną kostkę


Do gotującej się wody wrzucamy ryż, groch, sól i wodorost kombu. 
 
Całość gotujemy ok. pół godziny.

Marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy. 

Marchewkę kroimy w plastry. 

Pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Czosnek obieramy, myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.

Pora myjemy i kroimy w plasterki.

Do ryżu i grochu dodajemy warzywa i przyprawy.

Całość gotujemy ok. pół godziny.

Smacznego :)




 
 




Komentarze