Sycąca zupa pełna beta karotenu,
antyutleniaczy, żelaza, potasu, kwasu foliowego, wspomagająca układ krążenia i działająca
antynowotworowo. To także źródło białka w diecie.
- 1 duży lub 2 małe buraki
- 1 marchewka
- 0,5-0,75 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- koncentrat pomidorowy 30 ml
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 małe kłącze kurkumy lub pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy
- sól, tymianek, pieprz ziołowy, pieprz, majeranek, bazylia, cząber ogrodowy
Soczewica czerwona gotuje się dość
szybko, więc nie namaczam jej wcześniej w wodzie.
Buraki i marchewkę obieramy i
myjemy.
Buraki i marchewkę kroimy w plastry.
Seler myjemy i kroimy w kawałki ok.
0,5 cm.
Kurkumę ścieramy na tace.
W garnku zagotowujemy ok. 1-1,5
litra wody.
Gdy warzywa będą się gotować
wrzucamy soczewicę.
Dodajemy przyprawy.
Całość gotujemy jeszcze ok. pół
godziny na małym ogniu, pod przykryciem.
Zupa jest gęsta i sycąca.
Można podawać ze śmietaną.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)