Zupa pomidorowo-buraczana z czerwoną soczewicą



Sycąca zupa pełna beta karotenu, antyutleniaczy, żelaza, potasu, kwasu foliowego, wspomagająca układ krążenia i działająca antynowotworowo. To także źródło białka w diecie.

Składniki:

  • 1 duży lub 2 małe buraki
  • 1 marchewka
  • 0,5-0,75 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • koncentrat pomidorowy 30 ml
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 małe kłącze kurkumy lub pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • sól, tymianek, pieprz ziołowy, pieprz, majeranek, bazylia, cząber ogrodowy


Soczewica czerwona gotuje się dość szybko, więc nie namaczam jej wcześniej w wodzie.

Buraki i marchewkę obieramy i myjemy.

Buraki i marchewkę kroimy w plastry. 

Seler myjemy i kroimy w kawałki ok. 0,5 cm.

Kurkumę ścieramy na tace.

W garnku zagotowujemy ok. 1-1,5 litra wody. 

Gdy warze – wrzucamy buraki, marchewkę, kurkumę, następnie seler naciowy.

Gdy warzywa będą się gotować wrzucamy soczewicę. 

Dodajemy przyprawy. 

Całość gotujemy jeszcze ok. pół godziny na małym ogniu, pod przykryciem.

Zupa jest gęsta i sycąca. 

Można podawać ze śmietaną.

Smacznego :)

  
 



Komentarze