Verriny z pastą groszkowo-serową z awokado i kukurydzą





Dekoracyjne, zielone verriny to ciekawa propozycja na przyjęcie, śniadanie lub kolację. Urozmaicają stół kolorami i warstwowym ułożeniem kolorów. Witaminy i białko roślinne poprawią naszą kondycję i zastąpią chipsy podczas imprezy

Składniki na 3 duże verriny:

  • zielona pasta groszkowo-serowa – przygotowana wg przepisu w moim wpisie tutaj: http://teczasmakow.blogspot.com/2017/02/zielona-pasta-groszkowo-serowa.html
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 100 gram ugotowanego, mrożonego groszku
  • pół awokado
  • sok z 1/3 cytryny
  • 2 łodygi szczypiorku
  • 4 pomidorki koktajlowe


Przygotowujemy przezroczyste szklaneczki lub słoiczki, w których będziemy układać kolejne warstwy jedzenia.
 
Awokado obieramy i kroimy w 1,5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Na spód wykładamy warstwę groszku, następnie pastę serowo-groszkową. 

Następnie warstwa awokado, pasty i znów posypujemy groszkiem.

Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Wersja z kukurydzą:

Na dno wykładamy warstwę pasty, następnie kukurydzę, pastę i groszek. 

Posypujemy szczypiorkiem.


Na wierz możemy wyłożyć pomidorki koktajlowe.


Smacznego :)


 







Nasiona roślin strączkowych na talerzu

Komentarze