Sałatka z zielonego groszku, z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi





Zima, warzywa są dość drogie, szczególnie te o intensywnej barwie, a nam chce się zjeść coś kolorowego, co odświeży codzienne menu. Przedstawiam sałatkę z mrożonego, zielonego groszku z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Dlaczego używam groszek mrożony, który musimy ugotować, zamiast groszku z puszki? Ponieważ wszędzie, gdzie to możliwe starajmy się unikać plastiku, także tego zawartego w puszkach, który niekorzystnie wpływa na walory odżywcze pożywienia.

Składniki:
  • 1 opakowanie mrożonego groszku
  • ok. 10 czerwonych pomidorków koktajlowych
  • ok. 10 oliwek czarnych
  • 1 łyżka oleju lnianego

Porcja na 2 osoby:

100 g mrożonego groszku (1/4 torebki 400-450 g) gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut.

Następnie odcedzamy i studzimy.

Pomidorki myjemy i osuszamy.

Oliwki odcedzamy. 

Groszek, oliwki i pomidorki umieszczamy w misce, mieszamy i polewamy olejem lnianym.

Można jeść jako dodatek do chleba, jako sałatkę czy też surówkę.

Smacznego :)




Komentarze