Zima, warzywa są dość
drogie, szczególnie te o intensywnej barwie, a nam chce się zjeść coś
kolorowego, co odświeży codzienne menu. Przedstawiam sałatkę z mrożonego,
zielonego groszku z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Dlaczego używam groszek
mrożony, który musimy ugotować, zamiast groszku z puszki? Ponieważ wszędzie,
gdzie to możliwe starajmy się unikać plastiku, także tego zawartego w puszkach,
który niekorzystnie wpływa na walory odżywcze pożywienia.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego groszku
- ok. 10 czerwonych pomidorków koktajlowych
- ok. 10 oliwek czarnych
- 1 łyżka oleju lnianego
Porcja na 2 osoby:
100 g mrożonego groszku
(1/4 torebki 400-450 g) gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut.
Następnie odcedzamy i studzimy.
Pomidorki myjemy i
osuszamy.
Oliwki odcedzamy.
Groszek, oliwki i
pomidorki umieszczamy w misce, mieszamy i polewamy olejem lnianym.
Można jeść jako dodatek
do chleba, jako sałatkę czy też surówkę.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)