Szukaj na tym blogu

sobota, 18 lutego 2017

Sałatka z selera z bordową fasolką i ogórkiem kiszonym






Sałatkę możemy wykorzystać jako pełny posiłek lub surówkę do obiadu

Składniki:

  • 1 słoiczek marynowanego selera w paskach
  • 1 szklanka suchej bordowej fasolki
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu – opcjonalnie
  • pół szklanki makaronu najlepiej pełnoziarnistego, o małej wielkości
  • pieprz, sól, pieprz ziołowy


Fasolę zalewamy wodą na całą noc.

Następnego dnia wylewamy wodę, gotujemy fasolę ok. 1-1,5 godziny w nowej wodzie, aż zmięknie. 

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. 
 
Odcedzamy. Ja użyłam makaronu pszennego.

Seler odsączamy z zalewy. 

Ogórki kroimy w kostkę.

Seler, fasolę, ogórki, makaron umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy, jogurt i ewentualnie majonez.

Mieszamy i solimy.

Smacznego :)


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz