Potrawa doskonała, gdy chcemy
szybko przygotować posiłek, a nie mamy możliwości lub czasu obierać wielu
warzyw. Prosty sos, makaron i zielony jarmuż przenikają się smakami
Składniki:
- 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego pióra
- 300 ml śmietany 18%
- po 2 garści jarmużu na osobę
- pół czerwonej cebuli
- pieprz, sól, pieprz ziołowy, oregano, gałka muszkatołowa
- łyżeczka zarodków lub otrębów pszennych
- olej kokosowy
- sok z całej cytryny
Makaron gotujemy w lekko osolonej
wodzie. Odcedzamy.
Jarmuż myjemy i gotujemy na parze
lub w wodzie ok. 25 minut.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę
oleju kokosowego.
Dodajemy pokrojoną cebulę i
przyprawy. Mieszamy, po chwili dodajemy śmietanę i ewentualnie trochę wody –
jeśli sos jest za gęsty lub się przypala.
Dodajemy łyżeczkę otrębów lub
zarodków pszennych i mieszamy.
Gdy składniki sosu się połączą –
zdejmujemy z ognia.
Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Makaron z sosem i jarmuż nakładamy
na talerze.
Najlepiej jeść od razu po podaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)