Makaron z sosem śmietankowo-cytrynowym





Potrawa doskonała, gdy chcemy szybko przygotować posiłek, a nie mamy możliwości lub czasu obierać wielu warzyw. Prosty sos, makaron i zielony jarmuż przenikają się smakami

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego pióra
  • 300 ml śmietany 18%
  • po 2 garści jarmużu na osobę
  • pół czerwonej cebuli
  • pieprz, sól, pieprz ziołowy, oregano, gałka muszkatołowa
  • łyżeczka zarodków lub otrębów pszennych
  • olej kokosowy
  • sok z całej cytryny


Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.

Jarmuż myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie ok. 25 minut.

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego. 

Dodajemy pokrojoną cebulę i przyprawy. Mieszamy, po chwili dodajemy śmietanę i ewentualnie trochę wody – jeśli sos jest za gęsty lub się przypala. 

Dodajemy łyżeczkę otrębów lub zarodków pszennych i mieszamy. 

Gdy składniki sosu się połączą – zdejmujemy z ognia.

Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.

Makaron z sosem i jarmuż nakładamy na talerze.

Najlepiej jeść od razu po podaniu.

Smacznego :)
 

Komentarze