Deser orzechowo-pomarańczowo-jagodowo-czekoladowy ze śmietaną




Piękna ozdoba stołu i uwieńczenie obiadu. Pożywny deserek z tartą czekoladą doskonale nadaje się na przekąskę dla małych i dużych łasuchów

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • pół szklanki pomieszanych jagód i czarnych porzeczek lub samych jagód
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 2 kawałki gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70 %
  • ok. 9 wyłuskanych orzechów włoskich


Pomarańczę myjemy i kroimy na pół. 

Z jednej połówki wyciskamy sok. 

Drugą połówkę obieramy i kroimy w plastry, a plastry w trójkąciki.

Orzechy łamiemy w mniejsze kawałki.

Przygotowujemy 3 nieduże pojemniczki na deserki.

Na dno wykładamy warstwę kawałków pomarańczy i polewamy je sokiem pomarańczowym – wylać cały sok.

Na kawałki pomarańczy kładziemy orzechy.

Orzechy zalewamy warstwą śmietany, na którą wykładamy jagody i porzeczki.

Następnie robimy kolejną warstwę śmietany.

Wykładamy pozostałe kawałki pomarańczy.

Na tarce ścieramy czekoladę.

Deserki posypujemy tartą czekoladą.

Można schłodzić w lodówce lub podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego :)



 


Zniżka 5% na produkty Agnex dla Moich czytelników na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.

Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

Komentarze