Chrupiące placuszki amarantusowo-warzywne z piekarnika




 
Pyszne placuszki, które są bogate w składniki odżywcze, białko, skrobię, pektyny, beta-karoten. Zaletą jest ich chrupkość – chętnej jedzone przez dzieci oraz fakt, że smakują zarówno na ciepło i na zimno jako przekąska lub drugie śniadanie.

Składniki:

  • 1 ziemniak
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 0,5 szklanki amarantusa
  • pół białej cebuli
  • 2 cm kłącza imbiru
  • sól, pieprz, kurkuma, pieprz ziołowy, majeranek, cząber ogrodowy
  • ostra papryka – nieduża szczypta

 
W garnku zagotowujemy 2 szklank1 osolonej wody.

Po zagotowaniu wody – wrzucamy do niej amarantus wraz z soczewicą i gotujemy je razem ok. 20 minut – aż wypiją wodę.

Następnie odstawiamy do przestygnięcia, mieszając, aby wyparowała woda.

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Marchewkę, ziemniaka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Imbir obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

W misce umieszczam ostudzony amarantus z soczewicą, starte warzywa, jajka, przyprawy, mąkę, cebulę i olej kokosowy.

Całość dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Dużą, płaską blachę do pieczenia smarujemy olejem kokosowym i ewentualnie oprószamy kaszą manną.

Łyżką nakładamy masę placuszkową na blachę i spłaszczamy.

Placuszki pieczemy 15 minut w 180 stopniach C, następnie odwracamy placuszki na drugą stronę i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego :)







 





Komentarze