Pyszne placuszki, które są bogate w
składniki odżywcze, białko, skrobię, pektyny, beta-karoten. Zaletą jest ich
chrupkość – chętnej jedzone przez dzieci oraz fakt, że smakują zarówno na
ciepło i na zimno jako przekąska lub drugie śniadanie.
- 1 ziemniak
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 0,5 szklanki amarantusa
- pół białej cebuli
- 2 cm kłącza imbiru
- sól, pieprz, kurkuma, pieprz ziołowy, majeranek, cząber ogrodowy
- ostra papryka – nieduża szczypta
W garnku zagotowujemy 2 szklank1
osolonej wody.
Po zagotowaniu wody – wrzucamy do
niej amarantus wraz z soczewicą i gotujemy je razem ok. 20 minut – aż wypiją
wodę.
Następnie odstawiamy do
przestygnięcia, mieszając, aby wyparowała woda.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w
kostkę.
Marchewkę, ziemniaka obieramy i
ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W misce umieszczam ostudzony
amarantus z soczewicą, starte warzywa, jajka, przyprawy, mąkę, cebulę i olej
kokosowy.
Całość dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
C.
Dużą, płaską blachę do pieczenia
smarujemy olejem kokosowym i ewentualnie oprószamy kaszą manną.
Łyżką nakładamy masę placuszkową na
blachę i spłaszczamy.
Placuszki pieczemy 15 minut w 180
stopniach C, następnie odwracamy placuszki na drugą stronę i pieczemy jeszcze
ok. 10 minut.
Można jeść zarówno na ciepło, jak i
na zimno.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)