Biała fasola z pietruszką i papryką







Biała fasola, biały, gęsty sos, do tego czerwień papryki i pomidorków koktajlowych.
 
Składniki:

  • 1 szklanka suszonej białej fasoli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • śmietana 18% - 300 ml
  • 20 dkg pomidorków koktajlowych (ok. 20 sztuk)
  • pieprz, sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, tymianek, majeranek, opcjonalnie trawa cytrynowa


Fasolę zalewamy wodą na całą noc.
 
Następnego dnia wylewamy wodę, gotujemy fasolę ok. 1-1,5 godziny w nowej wodzie, aż zmięknie. 

Obieramy czosnek, myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut. 
Następnie kroimy w kostkę.

Obieramy i myjemy cebulę. Kroimy w kostkę.

Myjemy paprykę, wydrążamy nasiona, następnie kroimy w paski ok. 1-2 cm.

W rondlu zagotowujemy 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego. 

Gdy woda się zagotuje – dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę.

Obieramy i myjemy pietruszkę, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Dodajemy do gotujących się warzyw. 

Do warzyw w rondlu dodajemy fasolę. 

Dodajemy po szczypcie przypraw i solimy. 

Dodajemy pomidorki koktajlowe.

Całość dusimy ok. pół godziny od momentu dodania pierwszych składników do rondla.

Najlepiej smakuje z kaszą lub ciemnym ryżem.

Smacznego :)







 


Nasiona roślin strączkowych na talerzu

Komentarze