Biała fasola, biały, gęsty sos, do
tego czerwień papryki i pomidorków koktajlowych.
Składniki:
- 1 szklanka suszonej białej fasoli
- 1 papryka czerwona
- 1 duża pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- śmietana 18% - 300 ml
- 20 dkg pomidorków koktajlowych (ok. 20 sztuk)
- pieprz, sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, tymianek, majeranek, opcjonalnie trawa cytrynowa
Fasolę zalewamy wodą na całą noc.
Następnego dnia wylewamy wodę,
gotujemy fasolę ok. 1-1,5 godziny w nowej wodzie, aż zmięknie.
Obieramy
czosnek, myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.
Następnie kroimy w
kostkę.
Obieramy i myjemy cebulę. Kroimy w
kostkę.
Myjemy paprykę, wydrążamy nasiona,
następnie kroimy w paski ok. 1-2 cm.
W rondlu zagotowujemy 2 szklanki
wody lub bulionu warzywnego.
Obieramy i myjemy pietruszkę,
następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy do gotujących się
warzyw.
Do warzyw w rondlu dodajemy fasolę.
Dodajemy po szczypcie przypraw i solimy.
Dodajemy pomidorki koktajlowe.
Całość dusimy ok. pół godziny od
momentu dodania pierwszych składników do rondla.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)