Zupa krem dyniowa








    Gęsta zupa krem, rozgrzewająca i sycąca. Karotenoidy zawarte w dyni dostarczą nam przeciwutleniaczy, które leczą stany zapalne i korzystnie wpływają na skórę i wzrok

    Składniki:

    • 1 kg dyni (po obraniu i wydrążeniu)
    • 2-3 ziemniaki
    • 4-6 marchewek
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • 1 cebula
    • garść łuskanego słonecznika
    • olej kokosowy
    • pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól, majeranek, imbir


    Dynię, ziemniaki, marchewki, seler, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i myjemy. 

    Czosnek rozgniatamy. 

    Dynię, ziemniaki, marchewki, seler, pietruszkę i czosnek gotujemy około 30-40 minut w osolonej wodzie.

    W międzyczasie na patelni na niewielkiej ilości oleju smażymy ziarna słonecznika i cebulę pokrojoną w plastry.

    Gdy warzywa będą miękkie – blendujemy je w garnku. Dodajemy uprażoną cebulkę i słonecznik. Dodajemy przyprawy i blendujemy całość.

    Zupa jest gęsta i sycąca.

    Po nałożeniu zupy na talerze – można dodać łyżkę śmietany na porcje zupy.

    Smacznego :)
     
         

    Komentarze