Pasta awokado-pomidorowo-jajeczna ze szczypiorkiem



fot. sowkaga


Pasta bogata w tłuszcze roślinne, witaminy i mikroelementy


Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pomidor
  • pęczek szczypiorku
  • pół awokado
  • sok z pół cytryny
  • pieprz, sól


Jajka gotujemy na twardo. Ostudzamy i obieramy. Kroimy w ćwiartki.

Pomidora myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki.

Szczypiorek myjemy, łodygę ok. 15 cm kroimy w kawałki.

Awokado myjemy, kroimy na pół. Połówkę bez pestki obieramy i kroimy na pół. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Całość składników (awokado, pomidor, jajka, szczypiorek, sok z cytryny) plus szczypta soli i pieprzu – wkładamy do blendera i blendujemy ok. 2 minut – aż składniki połączą się.

Idealna jako pasta do kanapek, krakersów, bagietek.


Zjeść po przyrządzeniu, najlepiej zrobić zaraz przed spożyciem.

Smacznego :)





Komentarze