Mleczko owsiane




Dziś przepis na kolejne mleczko roślinne – tym razem owsiane. Chyba najtańsze z mleczek roślinnych do wykonania w domu. Oprócz zastosowania jako zamiennik mleka krowiego świetnie nadaje się do zagęszczania koktajli i sosów.

Składniki na litr mleczka:

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 1 litr przegotowanej, zimnej wody
  • gaza do przecedzenia mleczka – kawałek 20*20 cm
  • opcjonalnie: laska wanilii


Przygotowujemy litr wody. 

Do miski wrzucamy płatki owsiane. Zalewamy je wodą z przygotowanego wcześniej litra – tak, aby płatki były całkowicie przykryte plus pół cm nad nimi.

Zalane płatki zostawiamy na noc, aby namoczyły się w wodzie.
 
Następnego dnia płatki przekładamy do garnka i dolewamy całość wody. Blendujemy.  
Można dodać mały kawałek startej wanilii.

Przygotowujemy słoik 0,9 litra lub litrowy, zdejmujemy zakrętkę i przykrywamy gazą. 
Zaciskamy otwieraczem do słoików, aby gaza się nie ześlizgnęła. Robimy nieduże wgłębienie w gazie.

Stopniowo, małymi partiami wlewamy mleczko na gazę. Uciskamy łyżką, a pozostałe za gazie płatki wyrzucamy. 

Gdy całość zostanie przecedzona przez gazę – mleczko możemy jeszcze raz przefiltrować. Ja przeważnie przecedzam tylko raz, bo lubię mleczko gęściejsze.

Mleczko przechowujemy w lodówce ok. tygodnia.

Mleczko używać jako zamiennik mleka krowiego.

Smacznego :)









Komentarze