Dziś przepis na kolejne
mleczko roślinne – tym razem owsiane. Chyba najtańsze z mleczek roślinnych do
wykonania w domu. Oprócz zastosowania jako zamiennik mleka krowiego świetnie
nadaje się do zagęszczania koktajli i sosów.
- 200 g płatków owsianych górskich
- 1 litr przegotowanej, zimnej wody
- gaza do przecedzenia mleczka – kawałek 20*20 cm
- opcjonalnie: laska wanilii
Przygotowujemy litr
wody.
Do miski wrzucamy płatki
owsiane. Zalewamy je wodą z przygotowanego wcześniej litra – tak, aby płatki
były całkowicie przykryte plus pół cm nad nimi.
Zalane płatki zostawiamy
na noc, aby namoczyły się w wodzie.
Następnego dnia płatki przekładamy
do garnka i dolewamy całość wody. Blendujemy.
Można dodać mały
kawałek startej wanilii.
Przygotowujemy słoik
0,9 litra lub litrowy, zdejmujemy zakrętkę i przykrywamy gazą.
Zaciskamy
otwieraczem do słoików, aby gaza się nie ześlizgnęła. Robimy nieduże wgłębienie
w gazie.
Stopniowo, małymi
partiami wlewamy mleczko na gazę. Uciskamy łyżką, a pozostałe za gazie płatki
wyrzucamy.
Gdy całość zostanie
przecedzona przez gazę – mleczko możemy jeszcze raz przefiltrować. Ja
przeważnie przecedzam tylko raz, bo lubię mleczko gęściejsze.
Mleczko używać jako
zamiennik mleka krowiego.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)