Kluski gryczane zrobione
samodzielnie w domu to pomysł na oryginalne danie obiadowe, bogate w magnez,
błonnik, potas.
- 25 dkg mąki gryczanej
- 15 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta oregano
- woda
Sos pieczarkowy:
- 60 dkg pieczarek
- pół cebuli
- 200 ml śmietany 18%
- łyżka mielonego siemienia lnianego
- szczypta soli, pieprz ziołowy
Kluski:
Na patelni rozgrzewamy oba rodzaje
mąki.
Mąkę przesypujemy do dużej miski.
Stopniowo dolewamy wrzącą wodę i
mieszamy drewnianą łyżką, żeby się nie poparzyć.
Ciasto ma mieć luźną konsystencję,
ale nie za mokrą, dlatego wodę dolewamy małymi partiami.
Gdy masa nieco ostygnie – ugniatamy
ciasto ręką i formujemy kulę.
Następnie rwiemy ciasto na kawałki
i lepimy kluseczki: najlepiej małe kulki ok. 1-1,5 cm lub podłużne, cienkie
paseczki.
Kluski wrzucamy do gotującej się
wrzącej, osolonej wody.
Gdy wypłyną na górę – gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Cały czas gotowania nie przekracza 10 minut.
Kluski odcedzamy.
Pieczarki:
Pieczarki obieramy i myjemy. Kroimy
w plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w
plasterki.
Pieczarki i cebulę dusimy na
patelni w niewielkiej ilości wody.
Przyprawiamy i solimy.
Po ok. 20 minutach dolewamy
śmietanę, dodajemy siemię lniane i wyłączamy ogień.
Na talerze nakładamy kluski i
polewamy pieczarkami.
Podawać z surówką lub pomidorami.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)