Nadszedł czas na zdrowy deser.
Sycący, owocowy i aromatyczny. Ozdoba stołu i przyjemność dla podniebienia.
Składniki na 4 deserki:
- 2 garści jagód (mogą być mrożone)
- 2 garści czarnej porzeczki (mogą być mrożone)
- jogurt naturalny – 2 kubki po 400 ml
- 2 łyżki miodu
- ryż preparowany – 2 garści
- nasiona chia – 1/3 szklanki (można zastąpić płatkami owsianymi)
- płatki owsiane – pół garści
- sypkie surowe kakao
- wiórki kokosowe do posypania
- 4 migdały do przybrania
Przygotowujemy 4 miseczki, szklanki
lub słoiczki – najlepiej przezroczyste, aby deser ładnie prezentował się swoimi
warstwami.
Przygotowujemy pierwszą warstwę
musu: do osobnej miski wsypujemy nasiona chia (lub płatki owsiane), dodajemy po
łyżce jagód i porzeczek, łyżkę miodu i ¾ opakowania jogurtu naturalnego.
Całość mieszamy, masa ma być
płynna, aby nasiona mogły zgęstnieć.
Odstawiamy do lodówki na 15 minut, aby
nasiona wchłonęły jogurt.
Następnie masę nakładamy do miseczek na ryż.
Posypujemy warstwą kakao.
Przygotowujemy drugą warstwę musu:
do osobnej miski wsypujemy po 2 łyżki jagód i porzeczek i 1 łyżkę miodu.
Dodajemy
pół garści płatków owsianych.
Dolewamy pół opakowania jogurtu naturalnego i całość
mieszamy.
Starajmy się nie rozbijać owoców, lecz zachować je w całości.
Masę dodajemy do miseczek.
Na górę
wsypujemy pozostałe owoce, posypujemy wiórkami kokosowymi, a w środek wbijamy
po całym migdale.
Całość chłodzimy w lodówce ok. 10
minut i jemy niedługo po przyrządzeniu.
Uwagi: ilość miodu proszę
dostosować do swoich gustów, ponieważ owoce mogą być słodsze lub kwaśniejsze,
więc najlepiej spróbować masę, aby zadecydować czy dodajemy całą łyżkę miodu,
mniej lub więcej.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)