Cykoria zyskuje coraz większą popularność
w naszej diecie. Bardzo zdrowa, polecana w diecie cukrzyków, nowotworowej czy
też odchudzającej. Korzystnie wpływa na odporność organizmu. Soczysta, łatwa w
przygotowaniu do spożycia, lekkostrawna – to tylko niektóre z jej wielu zalet.
Poniżej prezentuję najważniejsze z nich.
Zalety cykorii:
- niskokaloryczna: 21 kcal w 100g
- ma działanie probiotyczne
- zawiera inulinę (związek, który obniża indeks glikemiczny pokarmów, normalizuje poziom cukru we krwi i zapobiega zaparciom)
- przyspiesza przemianę materii
- pomaga w walce z Candidą
- korzystnie wpływa na cerę
- obniża poziom trójglicerydów
- działa żółciopędnie
- stosowana jest jako lek moczopędny i wzmacniający nerki – smak gorzki to smak zimowy
- zawiera antyoksydanty, pomaga w leczeniu nowotworów – zawiera 4 razy więcej antyutleniaczy od sałaty rzymskiej
- zawiera żelazo, pomaga w leczeniu anemii
Pozorną wadą tego warzywa jest
gorzki smak, który możemy jednak poprawić dodając wyraziste składniki, jak na
przykład: miód, ogórki kiszone, jogurt naturalny, sok z cytryny, owoce,
musztarda.
Dlaczego określiłam to „pozorną
wadą”? – otóż smak gorzki pożywienia jest bardzo zdrowy. Słone i gorzkie
pokarmy powodują ruch energii w dół, sprowadzając ciepło do wnętrza organizmu i
ochładzając warstwy zewnętrzne. Dzięki temu mniej odczuwamy zimno zewnętrzne –
szczególnie w zimie.
Cykoria może być świetnym
składnikiem sałatki, surówki, możemy ją dusić, faszerować lub zapiekać w
piekarniku.
Czerwona cykoria nosi nazwę
radicchio. Pobudza apetyt i wydzielanie soków trawiennych.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)