Cykoria sałatowa, radicchio




Cykoria zyskuje coraz większą popularność w naszej diecie. Bardzo zdrowa, polecana w diecie cukrzyków, nowotworowej czy też odchudzającej. Korzystnie wpływa na odporność organizmu. Soczysta, łatwa w przygotowaniu do spożycia, lekkostrawna – to tylko niektóre z jej wielu zalet. Poniżej prezentuję najważniejsze z nich.


Zalety cykorii:

  • niskokaloryczna: 21 kcal w 100g
  • ma działanie probiotyczne
  • zawiera inulinę (związek, który obniża indeks glikemiczny pokarmów, normalizuje poziom cukru we krwi i zapobiega zaparciom)
  • przyspiesza przemianę materii
  • pomaga w walce z Candidą
  • korzystnie wpływa na cerę
  • obniża poziom trójglicerydów
  • działa żółciopędnie
  • stosowana jest jako lek moczopędny i wzmacniający nerki – smak gorzki to smak zimowy
  • zawiera antyoksydanty, pomaga w leczeniu nowotworów – zawiera 4 razy więcej antyutleniaczy od sałaty rzymskiej
  • zawiera żelazo, pomaga w leczeniu anemii


Pozorną wadą tego warzywa jest gorzki smak, który możemy jednak poprawić dodając wyraziste składniki, jak na przykład: miód, ogórki kiszone, jogurt naturalny, sok z cytryny, owoce, musztarda. 

Dlaczego określiłam to „pozorną wadą”? – otóż smak gorzki pożywienia jest bardzo zdrowy. Słone i gorzkie pokarmy powodują ruch energii w dół, sprowadzając ciepło do wnętrza organizmu i ochładzając warstwy zewnętrzne. Dzięki temu mniej odczuwamy zimno zewnętrzne – szczególnie w zimie.

Cykoria może być świetnym składnikiem sałatki, surówki, możemy ją dusić, faszerować lub zapiekać w piekarniku.



Czerwona cykoria nosi nazwę radicchio. Pobudza apetyt i wydzielanie soków trawiennych.





Komentarze