Biała fasola Jaś z kalafiorem i sosem śmietanowo-pieczarkowym



Dziś przepis na idealne połączenie bieli kalafiora, fasoli, śmietany i pieczarek.

Składniki:
  • 1 kalafior
  • szklanka fasoli
  • pół białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,3 kg pieczarek
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 200 ml śmietany 18%
  • pieprz, sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, tymianek, majeranek, opcjonalnie trawa cytrynowa

Fasolę zalewamy wodą na całą noc.
 
Następnego dnia wylewamy wodę, gotujemy fasolę ok. 1-1,5 godziny w nowej wodzie, aż zmięknie. 

Obieramy czosnek, myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut. Następnie kroimy w kostkę.

Obieramy i myjemy cebulę. Kroimy w kostkę.

Obieramy i myjemy pieczarki. Kroimy w plastry.
W rondlu zagotowujemy szklankę wody. Dodajemy pieczarki, cebulę i czosnek. 

Całość dusimy ok. 10 minut.

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze ok. 15 minut. 

Kalafiora dodajemy do potrawki. Dodajemy przyprawy i fasolę.

Dusimy ok. 20 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę i siemię lniane.

Podajemy z kaszą lub ryżem.

Smacznego :)







 





Komentarze