Dziś przepis na idealne
połączenie bieli kalafiora, fasoli, śmietany i pieczarek.
- 1 kalafior
- szklanka fasoli
- pół białej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 0,3 kg pieczarek
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 200 ml śmietany 18%
- pieprz, sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, tymianek, majeranek, opcjonalnie trawa cytrynowa
Fasolę zalewamy wodą na
całą noc.
Następnego dnia
wylewamy wodę, gotujemy fasolę ok. 1-1,5 godziny w nowej wodzie, aż zmięknie.
Obieramy czosnek, myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut. Następnie
kroimy w kostkę.
Obieramy i myjemy
cebulę. Kroimy w kostkę.
Obieramy i myjemy
pieczarki. Kroimy w plastry.
W rondlu zagotowujemy
szklankę wody. Dodajemy pieczarki, cebulę i czosnek.
Całość dusimy ok. 10
minut.
Kalafiora myjemy,
dzielimy na różyczki i gotujemy na parze ok. 15 minut.
Kalafiora dodajemy do
potrawki. Dodajemy przyprawy i fasolę.
Dusimy ok. 20 minut. Pod
koniec dodajemy śmietanę i siemię lniane.
Podajemy z kaszą lub
ryżem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)