Bataty wbrew pozorom nie należą do
tej samej rodziny co zwykłe ziemniaki: bataty to rodzina powojowatych,
natomiast ziemniaki – psiankowatych.
Zalety batatów:
- zawierają prowitaminę A (pomoc w leczeniu kurzej ślepoty), witaminy B1, B2, PP, C
- zawierają związki mineralne, między innymi żelazo i wapń
- mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki – 45 zamiast 75-100
- zawierają więcej antyoksydantów w porównaniu do zwykłych ziemniaków
- ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż tradycyjnych ziemniaków
- usuwają toksyny z organizmu
Bataty możemy przechowywać przez
ok. tydzień w temperaturze pokojowej, unikajmy natomiast trzymania ich w
lodówce, bo mogą stracić smak.
Jeśli chcemy przechowywać je dłużej – musimy trzymać
je w chłodnym i ciemnym, wentylowanym pomieszczeniu.
Gotowane mają najmniej wartości odżywczych, natomiast pieczenie i gotowanie na parze podwaja ilość zawartych w nich przeciwutleniaczy.
Skórka jest bardzo bogata w substancje odżywcze.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)