Bataty





Bataty wbrew pozorom nie należą do tej samej rodziny co zwykłe ziemniaki: bataty to rodzina powojowatych, natomiast ziemniaki – psiankowatych. 

Podczas zakupów wybierajmy bataty o barwie ciemniejszej, bo zawierają więcej przeciwutleniaczy.
Zalety batatów:

  • zawierają prowitaminę A (pomoc w leczeniu kurzej ślepoty), witaminy B1, B2, PP, C
  • zawierają związki mineralne, między innymi żelazo i wapń
  • mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki – 45 zamiast 75-100
  • zawierają więcej antyoksydantów w porównaniu do zwykłych ziemniaków
  • ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż tradycyjnych ziemniaków
  • usuwają toksyny z organizmu


Bataty możemy przechowywać przez ok. tydzień w temperaturze pokojowej, unikajmy natomiast trzymania ich w lodówce, bo mogą stracić smak. 

Jeśli chcemy przechowywać je dłużej – musimy trzymać je w chłodnym i ciemnym, wentylowanym pomieszczeniu.

Bataty można gotować w wodzie, na parze, piec smażyć. 

Gotowane mają najmniej wartości odżywczych, natomiast pieczenie i gotowanie na parze podwaja ilość zawartych w nich przeciwutleniaczy. 

Skórka jest bardzo bogata w substancje odżywcze.





Komentarze