Bataty - teczasmakow

Breaking

teczasmakow

"Umysł jest swoim własnym panem i sam potrafi niebem uczynić piekło, a piekłem niebo." - John Milton

test banner

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

środa, 21 września 2016

Bataty





Bataty wbrew pozorom nie należą do tej samej rodziny co zwykłe ziemniaki: bataty to rodzina powojowatych, natomiast ziemniaki – psiankowatych. 

Podczas zakupów wybierajmy bataty o barwie ciemniejszej, bo zawierają więcej przeciwutleniaczy.
Zalety batatów:

  • zawierają prowitaminę A (pomoc w leczeniu kurzej ślepoty), witaminy B1, B2, PP, C
  • zawierają związki mineralne, między innymi żelazo i wapń
  • mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki – 45 zamiast 75-100
  • zawierają więcej antyoksydantów w porównaniu do zwykłych ziemniaków
  • ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż tradycyjnych ziemniaków
  • usuwają toksyny z organizmu


Bataty możemy przechowywać przez ok. tydzień w temperaturze pokojowej, unikajmy natomiast trzymania ich w lodówce, bo mogą stracić smak. 

Jeśli chcemy przechowywać je dłużej – musimy trzymać je w chłodnym i ciemnym, wentylowanym pomieszczeniu.

Bataty można gotować w wodzie, na parze, piec smażyć. 

Gotowane mają najmniej wartości odżywczych, natomiast pieczenie i gotowanie na parze podwaja ilość zawartych w nich przeciwutleniaczy. 

Skórka jest bardzo bogata w substancje odżywcze.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz

Post Top Ad

Responsive Ads Here