Zapiekane bataty z suszonymi pomidorami, sosem śmietankowym i makaronem



Kolejne wcielenie batatów, tym razem zapiekanka z piekarnika z warzywami i sosem śmietankowym.

 Składniki:
  • 2 bataty – ok. 0,4 kg
  • 0,5 szklanki suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki makaronu pióra pełnoziarniste
  • 1 marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 350 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz czarny mielony, majeranek, bazylia, kurkuma
  • olej kokosowy

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 

Soczewicę gotujemy w podwójnej ilości wody, aż wchłonie wodę – ok. pół godziny.

Bataty obieramy, kroimy w plastry i gotujemy ok. 20 minut, aż zmiękną.

Marchewkę, pietruszkę, cebulę – obieramy i myjemy. 
Marchewkę kroimy w cienkie plastry, pietruszkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę.
Imbir myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.

Śmietanę mieszamy z pieprzem, kurkumą i solą.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym.

Wykładamy startą pietruszkę, suszone pomidory, marchewkę, cebulę, imbir i mieszamy.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Dodajemy odcedzone bataty, makaron, soczewicę i polewamy sosem śmietankowym.

Zapiekamy ok. 0,5 godziny w 180 stopniach C.

Smacznego !














Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)