Pizza graham z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem

 


Pyszna, domowa pizza : ) Ciasto z mąki graham ma ciekawy smak, a dodatek szpinaku dodatkowo wzmacnia walory smakowe.

Składniki na ciasto:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki graham
  • 1-1,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
 
U mnie wyszło cienkie ciasto na dużą blachę plus blachę okrągłą na pizzę – średnica 20 cm.

Składniki na dodatki:
  • 0,4 kg sera żółtego
  • ok. 10 sztuk żółtych pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku – ok. 40-45 dkg
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ok. 1 cm ostrej papryczki
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego – 200 g
  • olej kokosowy
  • sól, oregano

Ciasto na pizzę:

W misce mieszamy mąki, sól i cukier.
W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i mieszamy z sypkimi produktami w misce.
Zagniatamy ciasto, można dolać więcej wody jeśli jest zbyt zbite. Formujemy kulę.
Miskę z ciastem przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Blachy na pizzę smarujemy olejem kokosowym. Gdy ciasto urośnie – rozwałkowujemy je na blaszki i lekko smarujemy olejem kokosowym.

Dodatki:

Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Szpinak podsmażamy na patelni z dodatkiem soli i oregano, aby odparował wodę.
Pomidorki koktajlowe myjemy i obieramy, jeśli mają twardą skórkę.
Pomidora malinowego kroimy w plastry.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
Ostrą papryczkę myjemy i kroimy w bardzo drobną kostkę.

Ciasto posypujemy dodatkami: rozsmarowujemy warstwę koncentratu pomidorowego, solimy, posypujemy oregano, wykładamy szpinak, pieczarki, plastry pomidora malinowego, pomidorki koktajlowe i plastry cebuli. Można posolić dodatkowo.
Posypujemy startym serem żółtym.
Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut.

Smacznego !
 

  



  

- -

Komentarze