Autor:
Dorota Drozd
Wydawnictwo:
Wydawnictwo RM
Liczba
stron: 160
Rok wydania: 2016
Choroby od zawsze towarzyszyły ludzkości w drodze przez
życie. Wynikały ze stylu życia, odżywiania, skłonności genetycznych, z
panujących epidemii czy też zagrożeń, na które ludzie nie mają wpływu. Są
jednak i takie, których działanie może skutecznie pokonać dieta, a sposób
odżywiania może złagodzić skutki uboczne choroby lub wspomóc jej leczenie.
Jedną z nich jest właśnie cukrzyca.
Dorota Drozd – członek Polskiego
Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek
Diabetologicznych, pielęgniarka z ogromnym doświadczeniem klinicznym w zakresie
diabetoloogii, przedstawia nam smakowity sposób oswajania cukrzycy. A jest to
sposób nie tylko smakowity, ale także przenoszący nas w świat międzynarodowych
potraw, ich bogactw, aromatów, kolorów, pomysłów i przede wszystkim: potraw prostych
i zdrowych.
Diagnoza cukrzycy i
zmiana stylu życia pod jej wpływem to nie lada wyzwanie dla każdego, kogo
dotknie taka sytuacja: zarówno chorych, jak i ich rodzin. Z pomocą przyjdzie na
pewno książka: „Kuchnia Świata dla diabetyków”, która zawiera zarówno
informacje teoretyczne dotyczące cukrzycy, omawia jej rodzaje, skutki, ale
przedstawia też nawyki żywieniowe, rolę diety i wiedzy w życiu chorego. A może
interesują nas zasady samokontroli cukrzycowej, szukamy porad dietetycznych lub
zasad określania wymienników węglowodanowych lub białkowo-tłuszczowych?
A co poza teorią? Na
czytelnika czeka ogromna ilość pysznych przepisów pochodzących z różnych
regionów świata. Szczególną uwagę przyciągają tabelki informacyjne pod
przepisami, zawierające dane dotyczące jednej porcji posiłku (kaloryczność,
wymienniki, indeks glikemiczny).
Książka zadowoli zarówno
fanów włoskich zup, potraw pachnących pomidorami, czosnkiem i cebulą, jak i
zwolenników jednogarnkowych dań kuchni niemieckiej. A może mamy ochotę na
francuską tartę z jabłkami, żydowskie gołąbki lub japoński sos teriyaki? Potraw
i pomyśłów do ich zastosowania jest naprawdę wiele.
Mnie zainspirował śledź po
holendersku oraz greckie orzechowe roladki z bakłażana, które niedługo
przedstawię na blogu.
Czytając kolejne strony
książki łatwo dojść do wniosku, że autorka wnosi ogromny wkład w pomoc osobom
chorym na cukrzycę, potrawy są proste, smaczne i o niskim IG i aż kuszą, by
wprowadzić je do naszej kuchni na stałe, do czego gorąco zachęcam.
- -
Coraz więcej powstaje książek dla diabetyków. Bardzo dobrze, bo przez wiele lat byli ignorowani
OdpowiedzUsuńTeraz cukrzyca nie budzi juz takiego strachu jak kiedys, a to dzieki wiedzy I publikacjom.
UsuńFajnie, bo to ułatwia życie wielu osobom i na pewno pomoże zrozumieć przyczyny i skutki, tak jak opisałaś. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńNa pewno komuś się przyda, zwłaszcza gdy jest diabetykiem :)
OdpowiedzUsuńDiabetykom w pierwszej kolejnosci, ale nawet mnie ksiazka natchnela do nowych potraw w kuchni :)
Usuń