Recenzja książki: Kuchnia Świata dla diabetyków


Autor: Dorota Drozd
Wydawnictwo: Wydawnictwo RM
Liczba stron: 160
Rok wydania: 2016



Choroby od zawsze towarzyszyły ludzkości w drodze przez życie. Wynikały ze stylu życia, odżywiania, skłonności genetycznych, z panujących epidemii czy też zagrożeń, na które ludzie nie mają wpływu. Są jednak i takie, których działanie może skutecznie pokonać dieta, a sposób odżywiania może złagodzić skutki uboczne choroby lub wspomóc jej leczenie. Jedną z nich jest właśnie cukrzyca.

Dorota Drozd – członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych, pielęgniarka z ogromnym doświadczeniem klinicznym w zakresie diabetoloogii, przedstawia nam smakowity sposób oswajania cukrzycy. A jest to sposób nie tylko smakowity, ale także przenoszący nas w świat międzynarodowych potraw, ich bogactw, aromatów, kolorów, pomysłów i przede wszystkim: potraw prostych i zdrowych.

Diagnoza cukrzycy i zmiana stylu życia pod jej wpływem to nie lada wyzwanie dla każdego, kogo dotknie taka sytuacja: zarówno chorych, jak i ich rodzin. Z pomocą przyjdzie na pewno książka: „Kuchnia Świata dla diabetyków”, która zawiera zarówno informacje teoretyczne dotyczące cukrzycy, omawia jej rodzaje, skutki, ale przedstawia też nawyki żywieniowe, rolę diety i wiedzy w życiu chorego. A może interesują nas zasady samokontroli cukrzycowej, szukamy porad dietetycznych lub zasad określania wymienników węglowodanowych lub białkowo-tłuszczowych?

A co poza teorią? Na czytelnika czeka ogromna ilość pysznych przepisów pochodzących z różnych regionów świata. Szczególną uwagę przyciągają tabelki informacyjne pod przepisami, zawierające dane dotyczące jednej porcji posiłku (kaloryczność, wymienniki, indeks glikemiczny).


Książka zadowoli zarówno fanów włoskich zup, potraw pachnących pomidorami, czosnkiem i cebulą, jak i zwolenników jednogarnkowych dań kuchni niemieckiej. A może mamy ochotę na francuską tartę z jabłkami, żydowskie gołąbki lub japoński sos teriyaki? Potraw i pomyśłów do ich zastosowania jest naprawdę wiele.

Mnie zainspirował śledź po holendersku oraz greckie orzechowe roladki z bakłażana, które niedługo przedstawię na blogu.

Czytając kolejne strony książki łatwo dojść do wniosku, że autorka wnosi ogromny wkład w pomoc osobom chorym na cukrzycę, potrawy są proste, smaczne i o niskim IG i aż kuszą, by wprowadzić je do naszej kuchni na stałe, do czego gorąco zachęcam.









- -

Komentarze

  1. Coraz więcej powstaje książek dla diabetyków. Bardzo dobrze, bo przez wiele lat byli ignorowani

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz cukrzyca nie budzi juz takiego strachu jak kiedys, a to dzieki wiedzy I publikacjom.

      Usuń
  2. Fajnie, bo to ułatwia życie wielu osobom i na pewno pomoże zrozumieć przyczyny i skutki, tak jak opisałaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno komuś się przyda, zwłaszcza gdy jest diabetykiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Diabetykom w pierwszej kolejnosci, ale nawet mnie ksiazka natchnela do nowych potraw w kuchni :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)