Dynia z kalafiorem, kaszą gryczaną i warzywami

 
Dynia – królowa jesieni zagości dziś na moim stole otaczając się aromatem warzyw i przypraw.


Składniki:
  • ok. 40 dkg miąższu dyni Hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 kalafior
  • 1 mały burak
  • 2 marchewki
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, kurkuma, trawa cytrynowa, majeranek, bazylia, tymianek, lubczyk
  • 0,5-1 szklanki kaszy gryczanej palonej

Warzywa myjemy.

Obieramy i kroimy w kostkę: czosnek, marchewki, cebulę, pomidory, buraka i dynię.
W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej przygotowane warzywa, koncentrat pomidorowy i soczewicę.

Paprykę kroimy w nieduże plastry i razem z przyprawami dodajemy do potrawki. 
 
Kalafiora dzielimy na różyczki i dodajemy do garnka.

Całość dusimy ok. 20 minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie.

Podajemy z ugotowaną (w podwójnej objętości wody) kaszą gryczaną.


Smacznego !

 






Komentarze

  1. Ostatnio coraz bardziej wkręcam się w gotowanie. Przepis zachęcający, jak tylko spróbuję dam znać jak wyszło! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie jestem fanką dynii i raczej nie skuszę sie na ten przepis, chyba że masz jakis fajny pomysł czym bym mogła ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu dynie w tym przepisie mozesz zastapic cukinia lub kabaczkiem. Smak bedzie inny, ale pozostale skladniki zgraja sie z nimi doskonale.

      Usuń
  3. Muszę w końcu przetestować jakiś przepis z dynią, może skuszę się na Twój! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bedzie mi bardzo milo, ze Cie zachecil do wyprobowania dynii w kuchni :)

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam dyni na słono i przetestuję ją w tej odsłonie na Twoim przepisie! :)


    https://buszujwkuchni.com - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynia jest swietna zarowno na slono i na slodko:) Polecam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)