Aromatyczna,
wegetariańska zapiekanka zapewniająca nam porcję białka z tofu oraz witamin i
karotenoidów z warzyw. Podczas przyrządzania wspaniały, kuszący zapach
rozchodzi się po całym domu.
- 1 cukinia – ok. 40 dkg
- 2 pomidory
- koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 opakowanie sera tofu naturalnego – 200 g
- 2 marchewki
- ok. 10 oliwek czarnych
- 1 pietruszka
- ocet ryżowy
- kurkuma
- 0,4 kg pieczarek
- przyprawa adżyka lub jeśli nie mamy: pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, tymianek, ostra papryka
- 5-6 plastrów sera żółtego na przykrycie zapiekanki
- sól
Czosnek obieramy,
myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.
Cukinię dokładnie
myjemy i kroimy w plastry.
Marchewki i pietruszkę
obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy, myjemy
i kroimy w kostkę.
Tofu odsączamy i kroimy
w kostkę. Skrapiamy octem ryżowym.
Gdy wszystkie składniki
mamy gotowe – możemy przystąpić do zapełniania naczynia żaroodpornego warstwami
zapiekanki.
Na dno naczynia
żaroodpornego wykładamy większość plastrów pomidora i warstwę koncentratu
pomidorowego. Solimy.
Dodajemy połowę
plastrów cukinii i ok. 2/3 tofu.
Posypujemy adżyką lub
przyprawami.
Posypujemy czosnkiem,
dodajemy warstwę pieczarek i startą pietruszkę.
Solimy i sypiemy
kurkumą.
Polewamy koncentratem
pomidorowym i dodajemy resztę pomidorów.
Dodajemy startą
marchewkę.
Solimy i znów
posypujemy niedużą ilością przypraw lub adżyki.
Tak przygotowane danie
wkładamy do piekarnika na 180 stopni C na ok. 20 minut.
Pieczemy pod
przykryciem.
Po tym czasie otwieramy
naczynie i na zapiekankę kładziemy kilka plastrów sera żółtego – aby przykrył
warzywa.
Zamykamy naczynie i
wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut.
Pieczemy cały czas pod
przykryciem, aby zapiekanka była soczysta, a ser nie był zbyt spieczony.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji:
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)