Szybkie danie, naturalny sos
czosnkowy nada bardziej wyrazisty smak kalafiorowi
Składniki:
- 1 kalafior
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- 2 marchewki
- pół szklanki kaszy gryczanej
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano
Kalafiora myjemy, dzielimy na
różyczki.
Pora myjemy i kroimy w plastry.
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy
w plastry.
Warzywa gotujemy na parze ok. 20
minut.
Lekko solimy i przyprawiamy.
Obieramy czosnek, myjemy,
rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.
Jogurt wlewamy do miseczki,
dodajemy rozgnieciony w prasce czosnek, pieprz, sól, oregano i pieprz ziołowy.
Na talerze wykładamy kaszę, warzywa
i polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)