Puree z dynii i ziemniaków




Dynia hokkaido może posłużyć nam za puree do obiadu, dziś przedstawiam mix dyniowo ziemniaczany.

Składniki:
  • 0,3 kg dyni hokkaido
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka sosu sojowego Tamari
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czarnuszki i sezamu
  • sól, pieprz ziołowy

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na połówki.

Dynię myjemy i kroimy w duże kawałki.

Cebulę obieramy i myjemy.
 
Ziemniaki, dyni, cebulę wraz z sezamem i czarnuszką gotujemy w osolonej wodzie ok. pół godziny.

Następnie odcedzamy wodę, dodajemy pieprz ziołowy i koncentrat pomidorowy i całość blendujemy.

Podawać jako zamiennik puree z samych ziemniaków.

Smacznego !







 

Komentarze