Łosoś z piekarnika z sezamem i cytryną





Łosoś jako danie obiadowe lub przekąska, a może apetyczna kolacja? Sami zdecydujcie w jakim charakterze zagości na Waszym stole : )


Składniki na 2 porcje:

  • 0,3 kg łososia surowego, najlepiej dziki łosoś
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki sezamu
  • sól, pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka masła

Łososia myjemy, wyciągamy duże ości, ściągamy łuski lub całkowicie odrywamy skórę.

Nacinamy lekko nożem.

Cytrynę dokładnie myjemy.

Z połowy cytryny wyciskamy sok. Z drugiej połówki wycinamy 2 plastry.

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy masłem, solimy i pieprzymy. Wykładamy po plastrze cytryny na każdy kawałek. 

Owijamy folia spożywczą i odkładamy na ok. 0,5-1 godz. 

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, wkładamy kawałki łososia i pieczemy 15-20 minut.

Najlepiej podawać gorące.

Smacznego !




- -

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)