Łosoś jako danie obiadowe lub
przekąska, a może apetyczna kolacja? Sami zdecydujcie w jakim charakterze
zagości na Waszym stole : )
Składniki na 2 porcje:
- 0,3 kg łososia surowego, najlepiej dziki łosoś
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki sezamu
- sól, pieprz ziołowy
- 1 łyżeczka masła
Nacinamy lekko nożem.
Cytrynę dokładnie myjemy.
Z połowy cytryny wyciskamy sok. Z
drugiej połówki wycinamy 2 plastry.
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny,
smarujemy masłem, solimy i pieprzymy. Wykładamy po plastrze cytryny na każdy
kawałek.
Owijamy folia spożywczą i odkładamy
na ok. 0,5-1 godz.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni
C, wkładamy kawałki łososia i pieczemy 15-20 minut.
Najlepiej podawać gorące.
- -
Uroczy talerzyk.
OdpowiedzUsuń