Dynia, orzechy włoskie, papryka i
gruboziarnisty pieprz mielony to podstawa dzisiejszego przepisu. Potrawa
rozgrzewająca i lekko pikantna. Idealna na jesień. Orzechy smakują wyśmienicie,
są miękkie i aromatyczne.
Składniki:
- ok. 50 dkg miąższu dyni Hokkaido
- 0,5 szklanki obranych orzechów włoskich
- 1 czerwona papryka
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 brokuł
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1-1,5 szklanki makaronu pełnoziarnistego
- tymianek, lubczyk, pieprz cayenne, gruboziarnisty pieprz mielony, sól, majeranek
Dynię, cebulę, marchewkę obieramy i
myjemy.
Dynię kroimy w kostkę, a cebulę i
marchewkę w plastry.
Paprykę myjemy i kroimy w kawałki.
W garnku zagotowujemy wodę i
wrzucamy do niej dynię, cebulę, paprykę, marchewkę, orzechy i soczewicę.
Całość dusimy pod przykryciem ok.
pół godziny. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i łyżkę siemienia
lnianego.
W międzyczasie zagotowujemy wodę w
garnku, solimy i gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Potrawkę podawać z makaronem na
ciepło.
Smacznego !
- -
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)