Potrawka dyniowo orzechowa z makaronem pełnoziarnistym




Dynia, orzechy włoskie, papryka i gruboziarnisty pieprz mielony to podstawa dzisiejszego przepisu. Potrawa rozgrzewająca i lekko pikantna. Idealna na jesień. Orzechy smakują wyśmienicie, są miękkie i aromatyczne.


Składniki:
 
  • ok. 50 dkg miąższu dyni Hokkaido
  • 0,5 szklanki obranych orzechów włoskich
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 brokuł
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1-1,5 szklanki makaronu pełnoziarnistego
  • tymianek, lubczyk, pieprz cayenne, gruboziarnisty pieprz mielony, sól, majeranek
 
Dynię, cebulę, marchewkę obieramy i myjemy.

Dynię kroimy w kostkę, a cebulę i marchewkę w plastry.

Paprykę myjemy i kroimy w kawałki.

W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej dynię, cebulę, paprykę, marchewkę, orzechy i soczewicę.

Całość dusimy pod przykryciem ok. pół godziny. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i łyżkę siemienia lnianego.

W międzyczasie zagotowujemy wodę w garnku, solimy i gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

Potrawkę podawać z makaronem na ciepło.

Smacznego !










- -

Komentarze