Placki ziemniaczano-warzywne

 


Ciekawsza i zdrowsza wersja placków ziemniaczanych – z marchewką, porem i maca.


Składniki:

  • 1 mały por
  • 0,5 cebuli
  • 1 marchewka
  • 0,4 kg ziemniaków
  • 2 łyżki maca w proszku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól, pieprz czarny mielony


Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy. Cebulę obieramy i myjemy. Warzywa te ścieramy na tarce.

Pora myjemy i jasny korzeń kroimy w cienkie plasterki. 

W misce umieszczamy ziemniaki, marchewkę, pora i cebulę. Odcedzamy wodę z warzyw.
Wbijamy 2 jajka, dodajemy maca i mąkę. 

Solimy i pieprzymy.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. 

Łyżką formujemy placuszki, wykładamy na patelnię i smażymy z obu stron po kilka minut.
Podawać na ciepło, np. z surówką.

Smacznego !









 



- -

Komentarze